Producătorii de lapte, asociaţi în organizaţii recunoscute, vor negocia preţurile pentru colectare

Agricultorii din sectorul laptelui şi al produselor lactate vor putea negocia preţurile de colectare a laptelui, cu condiţia să se constituie în organizaţii de producători recunoscute, măsura fiind prevăzută într-o HG aprobată miecuri, informează ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea.

155 afișări
Imaginea articolului Producătorii de lapte, asociaţi în organizaţii recunoscute, vor negocia preţurile pentru colectare

Producătorii de lapte, asociaţi în organizaţii recunoscute, vor negocia preţurile pentru colectare (Imagine: Shutterstock)

Agricultorii din sectorul laptelui şi a produselor lactate vor putea negocia preţurile de colectare a laptelui, cu condiţia să se constituie în organizaţii de producători recunoscuţi, stipulează o Hotărâre de Guvern aprobată miercuri, care stabileşte aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii 297/2013.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, apreciază că, prin adoptarea actului normativ, Guvernul continuă sprijinul ferm către dezvoltarea durabilă a sectorului agricol din România.

"Reglementarea recunoaşterii organizaţiilor de producători va oferi acestora posibilitatea de a negocia în mod colectiv clauzele contractelor şi în mod special preţurile la care se face colectarea producţiei de lapte. Aplicarea acestor măsuri vizează stabilizarea veniturilor la producătorii de lapte, şi, la nivel macroeconomic, dezvoltarea sectorului zootehnic", a declarat Cristea.

Ministrul a precizat că pentru adoptarea acestor măsuri au fost organizate dezbateri cu reprezentanţi ai crescătorilor de bovine şi specialişti ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Actul normativ reglementează şi condiţiile specifice ce trebuie îndeplinite de organizaţiile de producători în relaţiile contractuale, dar şi criteriile tehnice necesare recunoaşterii acestora.

"Practic, prin aceste prevederi se armonizează legislaţia românească cu cea europeană din domeniu", a mai arătat Cristea.

Hotărârea aprobată miercuri este în conformitate cu Regulamentul UE 1308/2013 al Parlamentului European, iar măsurile adoptate vor fi implementate de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici