Prognoză FMI: Deficit bugetar de peste 4%, creştere economică între -3 şi -4%

Reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional le-a spus, miercuri, social-democraţilor, că prognoza FMI arată că România va înregistra un deficit bugetar de peste 4% şi o creştere economică negativă, între -3 şi -4%.

24 afișări
Imaginea articolului Prognoză FMI: Deficit bugetar de peste 4%, creştere economică între -3 şi -4%

Prognoză FMI: Deficit bugetar de peste 4%, creştere economică între -3 şi -4% (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Surse din PSD au declarat, pentru MEDIAFAX, că Mihai Tănăsescu i-a avertizat, miercuri, pe liderii social-democraţi, că Raportul Fondului Monetar Internaţional arată nu doar că România nu va putea respecta Tratatul de la Maastricht, care prevede obligativitatea ţărilor UE de a avea deficite bugetare de sub 3%, ci şi că riscă să înregistreze un deficit de peste 4%.

Tănăsescu a mai arătat că, potrivit estimărilor reprezentanţilor FMI, România va înregistra o creştere economică negativă, situată între -3 şi -4%, au mai arătat sursele citate.

El a mai afirmat, la Comitetul Executiv Naţional al PSD, că suma cu care România s-ar putea împrumuta de la instituţiile financiare externe se situează între 18 şi 20 de miliarde de euro.

Potrivit surselor citate, Tănăsescu a făcut o prezentare a soluţiilor pe care le-ar avea Guvernul pentru contractarea unui împrumut extern, menţionând că FMI poate acorda împrumuturi pe o perioadă de maxim şapte ani cu dobândă de 2-3%, iar Comisia Europeană şi Banca Mondială pot acorda împrumuturi pe o perioadă de maxim 5 ani, cu dobândă de 2-3%.

Tănăsescu a mai spus că, indiferent de soluţia aleasă de Guvern pentru un împrumut extern, efectele în economie nu se vor vedea decât după 18 luni.

Reprezentantul FMI a mai afirmat, potrivit aceloraşi surse, că una dintre consecinţele împrumutului extern va fi aprecierea leului în raport cu principalele valute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici