Programul de guvernare USL: Obiectivele de reducere a fiscalităţii anunţate înainte de alegeri, menţinute

Programul de guvernare prezentat de Guvernul Ponta II păstrează principalele măsuri de reducere a fiscalităţii anunţate de USL înainte de alegeri, printre obiectivele stabilite până în 2016 figurând reducerea TVA la 19%, cota progresivă 8-12-16%, reducerea CAS cu 5 puncte şi TVA de 9% la alimente.

144 afișări
Imaginea articolului Programul de guvernare USL: Obiectivele de reducere a fiscalităţii anunţate înainte de alegeri, menţinute

Programul de guvernare USL: Obiectivele de reducere a fiscalităţii anunţate înainte de alegeri, menţinute (Imagine: Shutterstock)

Potrivit programului de guvernare Ponta II, "în orizontul 2013-2016" TVA va reveni la nivelul de 19%, taxele parafiscale se vor reduce la jumătate, iar"pe parcursul mandatului" va fi introdus impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.

La nivel fiscal se intenţionează şi creşterea deductibilităţii cheltuielilor în cercetare şi dezvoltare de la 20% la 50% şi scutirea de impozitare, pe o perioadă de cinci ani, a dividendelor care vor fi reinvestite în utilaje şi echipamente tehnologice, cercetare-dezvoltare, sub forma majorării capitalului social la societăţile unde sunt acţionari, sau participarea la capitalul social al altor societăţi comerciale şi care conduc la crearea de noi locuri de muncă.

Guvernul Ponta II şi-a propus şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori şi reducerea integrală a plăţii CAS datorată de angajatori pentru 1 an de zile, pentru crearea de noi locuri de muncă (cu condiţia menţinerii locului de muncă încă un an).

Executivul anunţă şi că va urmări alinierea la media europeană a redevenţelor încasate de stat ca urmare a concesionării activelor statului.

De asemenea, Guvernul Ponta II doreşte stimularea mediului de afaceri în limite admisibile pentru stabilitatea macroeconomică, prin simplificarea procedurilor şi debirocratizarea pentru micii întreprinzatori.

Executivul promite şi reducerea cheltuielilor cu birocraţia şi fiscalitatea, prin desfiinţarea unor tarife, avize, autorizaţii şi prin simplificarea cadrului legislativ.

Guvernul vrea să accelereze absorbţia fondurilor europene, prin crearea unei structuri centrale responsabile de coordonarea autorităţilor de management, prin simplificarea şi unificarea cadrului legislativ.

Executivul va adopta o nouă lege pentru întreprinderile mici şi mijlocii, care are la baza transpunerea in legislaţia româneasca a legii europene privind întreprinderile mici din Europa, Small Business Act (SBA).

Programul de guvernare include şi câteva ipoteze macroeconomice având ca sursă Comisia Naţională de Prognoză şi Fondul Monetar Internaţional.

Astfel, în următorii patru ani se asumă că România va înregistra o creştere economică de 2% în 2013, 3% în 2014, 3,3% în 2015 şi 3,5% în 2015.

Rata inflaţiei luată în calcul pentru următorii patru ani este de 3,5% în 2013, 3% în 2014, 2,5% în 2015 şi 2,3% în 2016.

În acelaşi timp, cursul de schimb mediu va coborî treptat de la 4,5 lei/euro anul viitor, la 4,45 lei/euro în 2014 şi 4,4 lei/euro în 2015 şi 2016.

Deficitul bugetar calculat pe cash se va situa la 1,8% din PIB în 2013, 1,4% din PIB în 2014, 1,4% din PIB în 2015 şi 1,3% din PIB în 2016. De asemenea, datoria publică va coborâ uşor, de la 33,9% din PIB anul viitor la 32,1% din PIB în 2016.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici