Programul "Prima Casă 4" a început. Vezi ce aduce nou faţă de ediţiile anterioare

Banca Comercială Română (BCR) a început luni creditarea în programul "Prima Casa 4", fiind prima instituţie de credit participantă la noua etapă a programului. Garanţia statului a fost redusă la jumătate, iar în program au fost incluse şi persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de 50 metri pătraţi.

7112 afişări
Imaginea articolului Programul "Prima Casă 4" a început. Vezi ce aduce nou faţă de ediţiile anterioare

Programul "Prima Casă 4" a început. Vezi ce aduce nou faţă de ediţiile anterioare (Imagine: Shutterstock)

"BCR are un sold de 600 de milioane euro al crediteloracordate până în prezent prin programul «Prima Casă». Vomputea acorda împrumuturi încă un an şi jumătate sau doi ani prinacest program, dacă ne dublăm expunerea", a declarat într-uncomunicat Oana Petrescu, vicepreşedinte Retail BCR.

Programul "Prima Casă 4" se adresează oricărei persoanefizice care nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cusoţul ori soţia nicio locuinţă, sau care deţinecel mult o unitate locativă, dobândită prin orice alt moddecât prin program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 de metripătraţi.

În cadrul programului se pot achiziţiona locuinţe finalizate/locuinţe nefinalizate, aflate în diverse faze de construcţie,destinate achiziţionării după finalizare, sau locuinţe noi,destinate achiziţionării după finalizare construite în bazaautorizaţiilor de construire eliberate după 22 februarie 2010. Deasemenea, se pot construi locuinţe viitoare de către beneficiariindividuali, în baza unei autorizaţii de construire eliberată dupăaceeaşi dată.

"Primul pas pe care trebuie sa îl facă o persoană caredoreşte să achiziţioneze o locuinţă prin programul «Prima Casă»este să vină la bancă, chiar dacă nu a găsit încă locuinţa de careare nevoie. Consilierii BCR îi vor prezenta detaliiprivind creditul, documentele necesare pentru dosarul de credit,valoarea estimată preliminară a creditului şi graficul derambursare", se arată în comunicat.

Dobânda este variabilă şi este formată din Euribor la 3 luniplus o marjă de 3,75% pentru clienţii cu istoric în relaţia cu BCR(marja este de 3,95% pentru clienţii fără istoric). Pentruun credit de 40.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, ratalunară în prezent este de 219,22 euro.

Clienţii trebuie să dispună de un avans de 5% din preţul deachiziţie al locuinţei ori din costul de construire.

Banca acceptă până la trei coplătitori şi nu se percepecomision de acordare credit sau comision lunar de administrare.Comisionul de rambursare anticipată este zero.

Creditul este garantat parţial de Fondul de Garantare acreditelor pentru IMM (FNGCIMM), garanţia emisă de FNGCIMM, înnumele şi în contul statului, având valoare determinată, iniţialegală cu 50% din valoarea creditului acordat. Potrivit legii,clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datoratFNGCIMM aplicat la valoarea finanţării garantate, respectiv lajumătate din valoarea acordată a creditului.

Comisionul de gestiune se va plăti către FNGCIMM în fiecare anşi va fi calculat la valoarea soldului garanţiei creditului de ladata de 31 decembrie a anului precedent. În cazul în care clientulsolicită din partea FNGCIMM o promisiune de garantare va plăti uncomision unic de analiză a promisiunii de garantare de 0,15% dinvaloarea promisiunii de garantare. Valabilitatea promisiunii degarantare este pe perioadă de construcţie, dar nu mai mult de 18luni.

Solicitanţii de credit trebuie să constituie un depozitcolateral însumând valoarea primelor trei rate lunare de dobândă şisă asigure locuinţa achiziţionată/construită din finanţareagarantată împotriva tuturor riscurilor. Drepturile derivând dinpoliţa de asigurare vor fi cesionate în favoarea MinisteruluiFinanţelor Publice şi a băncii.

În baza contractului de garantare încheiat cu FNGCIMM se vainstitui în favoarea statului român şi a băncii, proporţional cuprocentul de garantare, o ipotecă legală de rang I asupralocuinţei, cu notarea în cartea funciară a interdicţiei de vânzarea acesteia pe o perioadă de 5 ani şi a interdicţiei de grevare cualte sarcini.

Evaluarea imobilului are un cost de 300 lei (inclusivTVA) pentru un apartament.

Programul guvernamental "Prima Casă" a fost lansat în varaanului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpărăriiunei locuinţe de maxim 60.000 euro şi, începând din 2010, în limitaa 70.000 euro pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute şi de câte75.000 euro pentru case noi cumpărate de persoane organizate înasociaţii.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici