Programul Prima Casă va continua în 2013. Plafonul de garanţii, suplimentat cu 200 de milioane de euro

Programul Prima Casă va continua în 2013, cu garanţii suplimentate cu 200 milioane de euro, astfel încât fondurile să ajungă cel puţin până la mijlocul anului viitor, iar băncile care nu utilizează până la sfârşitul acestui an sumele alocate le vor putea folosi în 2013.

1300 afișări
Imaginea articolului Programul Prima Casă va continua în 2013. Plafonul de garanţii, suplimentat cu 200 de milioane de euro

Programul Prima Casă va continua în 2013. Plafonul de garanţii, suplimentat cu 200 de milioane de euro (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Finanţatorii care au beneficiat de alocări din plafonul aferent anului 2012 vor fi autorizaţi să utilizeze integral diferenţele din sumele alocate şi neangajate până la data de 31 decembrie 2012 în cursul anului 2013, potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Dintre cele 16 bănci participante la a patra etapă a programului Prima Casă, BCR, BRD, CEC Bank, Banca Transilvania, OTP, Unicredit Ţiriac Bank, Raiffeisen Bank, Credit Agricole şi Leumi Bank au solicitat alocarea de sume din plafonul suplimentar de 200 milioane euro, iar acestea pot fi utilizate numai până la la finele acestui an, în conformitate cu legislaţia actuală.

Suma reprezentând diferenţa rămasă neutilizată din plafonul alocat pentru acest an va fi publicată pe site-ul FNGCIMM şi Ministerului Finanţelor Publice până la 15 ianuarie 2013.

Dacă hotărârea va fi aprobată, băncile vor putea beneficia de alocarea plafonului imediat după ce au epuizat sumele anterioare, "evitându-se astfel instalarea panicii provocate de oprirea creditării persoanelor fizice care au întreprins demersuri şi au efectuat cheltuieli pentru a intra în program, respectiv au semnat antecontracte de vânzare cu termene stricte de perfectare a contractelor de vânzare-cumpărare", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

FNGCIMM va evalua cel puţin trimestrial modul de utilizare de către finanţatori a plafonului alocat şi va efectua realocări între finanţatori în funcţie de gradul de utilizare a sumelor şi de ponderea garanţiilor acordate de finanţator în totalul garanţiilor acordate.

Actul normativ propune ca relaţiile dintre bănci şi FNGCIMM să se deruleze în baza protocolalelor semnate în etapa anterioară a programului Prima Casă, urmând ca acestea să fie modificate prin acte adiţionale. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici