Proprietara magiunului de Topoloveni: Iau 9 lei de la magazin pentru un borcan, iar în raft e 23 lei

Proprietara firmei care produce magiunul de Topoloveni, Bibiana Stanciulov, a declarat miercuri că încasează de la hipermarketuri 9 lei pentru un borcan de magiun, iar în rafturi acesta se vinde cu 20-23 de lei.

2096 afișări
Imaginea articolului Proprietara magiunului de Topoloveni: Iau 9 lei de la magazin pentru un borcan, iar în raft e 23 lei

Proprietara magiunului de Topoloveni: Iau 9 lei de la magazin pentru un borcan, iar în raft e 23 lei

Proprietara firmei Sonimpex Topoloveni crede că românii nu vor renunţa la produsele alimentare tradiţionale, chiar dacă preţurile unora dintre acestea pe rafturile magazinelor sunt mari. Ea a adăugat că niciun producător român "nu are nesimţirea" ca în aceste condiţii să pună nişte preţuri mari.

"Dar în condiţiile în care eu încasez 9 lei şi pe mine mă înjură toată lumea pentru magiunul meu, toţi mă înjură la preţ, eu ce să fac? Nu am alegere", a spus Stanciulov. Aceasta a adăugat că borcanul de magiun se vinde în hipermarketuri cu 20-23 de lei.

"Despre asta discutăm, ca să nu mă mai înjure nimeni pe mine când vorbim despre magiun", a mai spus ea.

Stanciulov a explicat pentru MEDIAFAX că preţul de plecare în discuţiile cu hipermarketurile, pentru un borcan de magiun, este de 15 lei, din care încasează efectiv 9 lei, restul scăzându-se din preţul iniţial, ca taxe de marketing, promovare, taxe de revistă etc. percepute de magazin.

"Dumnezeu ştie unde se duce diferenţa de la 9 lei la 20-23 de lei", a mai spus ea.

Potrivit patronatului din industria conservelor Romconserv, lanţurile de hipermarketuri impun taxe foarte mari pentru produsele româneşti pe rafturi, care ajung la peste 50% din preţ, le poziţionează pe rafturi în zone fără vizibilitate şi la plătesc de multe ori sub costul de producţiei.

"Pentru produsele româneşti se plătesc în lanţurile de retail taxe foarte mari, impuse pentru listare, deschidere de magazine noi, servicii marketing şi promovare, care nu au justificare. Se impune contract şi plată lunară de servicii de mercantizare, care nu sunt eficiente", a declarat miercuri într-o conferinţă Aurel Tănase, preşedintele Romconserv.

El a adăugat că produselor româneşti nu li se acordă atenţie în magazine, iar cele de import sunt poziţionate mult mai favorabil.

În schimb, reprezentanţii marilor reţele comerciale afirmă că niciun furnizor al marilor reţele comerciale nu este favorizat în detrimentul altuia, iar majoritatea magazinelor au implementat politici antidiscriminatorii.

"AMRCR este o asociaţie profesională care nu deţine şi nici nu trebuie să deţină informaţii despre contractele comerciale existente între membrii săi şi furnizorii sau clienţii lor. Dorim să subliniem că toţi jucătorii de pe piaţa şi membri aiasociaţiei trebuie să respecte termenele maxime de plată de 60 de zile prevazute de legea 72/2013", se arată într-un comunicat transmis MEDIAFAX de Asociaţia Marilor Reţele Comerciale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici