Proprietarul Aston Martin caută cumpărători pentru producătorul de automobile de lux

Acţionarul majoritar al Aston Martin, compania Investment Dar din Kuwait, a abordat mai mulţi posibili cumpărători pentru producătorul automobilelor de lux care au apărut în filmele James Bond, au declarat mai multe surse apropiate situaţiei.

204 afișări
Imaginea articolului Proprietarul Aston Martin caută cumpărători pentru producătorul de automobile de lux

Proprietarul Aston Martin caută cumpărători pentru producătorul de automobile de lux (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Investment Dar, care deţine o participaţie de 64% la Aston Martin, cu sediul în Marea Britanie, a angajat pentru consultanţă firma Rothschild, relatează Bloomberg.

Printre posibilii cumpărători contactaţi de Investment Dar se află şi producătorul auto indian Mahindra&Mahindra, au spus două surse.

Vânzarea se dovedeşte dificilă pentru că posibilii cumpărători nu sunt dispuşi să ofere cei circa 800 de milioane de dolari ceruţi de Investment Dar pentru participaţie, preţ plătit de aceasta în 2007. Investment Dar are nevoie de acestă sumă pentru a-şi plăti datoriile.

Un nou investitor ar putea ajuta Aston Marin, producătorul, printre altele, a modelului One-77 de 1,2 milioane de lire sterline, să dezvolte maşini care să concureze Bentley (VW) şi Ferrari (Fiat).

"Nu cred că pot fi cu adevărat competitivi în lipsa susţinerii unei companii mari. Sunt foarte puţine exemple de succes fără un astfel de sprijin", a declarat John Wolkonowicz, analist auto independent.

Un reprezentant al Investment Dar a negat că s-ar căuta un cumpărător pentru Aston Martin.

O sursă a declarat însă că Toyota Motor a angajat acum două luni un auditor pentru o analiză privind preluarea participaţiei la Aston Martin, care nu a dus însă la o evaluare completă.

Înainte ca Investment Dar să devină acţionar majoritar la Aston Martin, împreună cu Adeem Investment, în urmă cu cinci ani, Ford Motor a controlat brandul din 1987.

Aston Martin foloseşte încă motorizare Ford, dar a pierdut accesul la alte resurse ale grupului american şi este singurul brand lux care nu face parte dintr-un mare grup auto.

Această independenţă poate fi un handicap, industria auto fiind presată să dezvolte tehnologii pentru îmbunătăţirea eficienţei consumului de carburanţi.

BMW, de exemplu, a investit în acest an peste 1 miliard de euro pentru fabricarea unor motoare mai eficiente şi dezvoltarea de vehicule electrice. Suma depăşeşte veniturile Aston Martin de anul trecut, în valoare de 504 milioane lire sterline.

Marii producători auto pot ajuta producătorii de nişă să rămână competitivi, prin împărţirea costurilor între branduri şi modele.

Fiat deţine Maserati şi Alfa Romeo, precum şi Ferrari.

VW a finalizat în acest an preluarea Porsche, care s-a alăturat astfel brandurilor Audi, Bentley, Lamborghini şi Bugatti.

Gama Aston Martin este formată în mare parte din coupe-uri cu două uşi precum DB9, Vanquish şi Vantage.

Automobilele Aston Martin au apărut în 11 filme ale seriei James Bond, inclusiv modelul DB5 din cea mai recentă peliculă, Skyfall.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici