PwC: Aversiunea băncilor faţă de riscuri ar putea întârzia relansarea economică în România

Riscul de credit este perceput de către managerii din România drept principala ameninţare pentru sistemul bancar, existând îngrijorarea că aversiunea instituţiilor de credit faţă de riscuri va întârzia relansarea economică, potrivit unui studiu CSFI şi PricewaterhouseCoopers (PwC).

16 afișări
Imaginea articolului PwC: Aversiunea băncilor faţă de riscuri ar putea întârzia relansarea economică în România

PwC: Aversiunea băncilor faţă de riscuri ar putea întârzia relansarea economică în România (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Perspectivele pentru sistemul bancar din România par a fi dificil de prognozat. Au fost exprimate temeri cu privire la fragilitatea economiei şi la impactul creditelor neperformante şi a scăderii profitabilităţii asupra băncilor. O altă îngrijorare este legată de faptul că aversiunea băncilor faţă de riscuri va întârzia relansarea economică", se arată într-un comunicat al PwC.

Concluziile au apărut într-un studiu realizat de către Centrul pentru Studiul Inovaţiei Financiare (CSFI) în asociere cu PwC, la care au participat 13 manageri de top din sistemul financiar autohton.

Unii respondenţi au considerat că, în cazul unei situaţii extreme, sistemul bancar va beneficia de sprijin din partea guvernului, alţii fiind preocupaţi de faptul că acesta ar putea afecta responsabilitatea managementului băncilor. Nevoia unui sistem de management al riscului mai performant este văzută ca fiind urgentă, împreună cu elaborarea unor reglementări suplimentare, pentru ca sistemul bancar să fie mai bine pregătit în gestionarea noilor provocări generate de criză.

"Sistemul bancar românesc a evitat faza iniţială a crizei financiare de la sfârşitul anului 2008. Cu toate acestea riscul de credit devine o preocupare majoră pentru băncile româneşti, pe măsură ce recesiunea va duce la un număr din ce în ce mai ridicat de insolvenţe şi falimente printre companiile locale. Băncile anticipează deteriorarea în continuare a calităţii portofoliului de credite şi sporirea provizioanelor pentru credite neperformante, ceea ce s-ar putea transforma în pierderi reale pentru creditori", a declarat Dan Iancu, Partener, Servicii de Consultanţă, PricewaterhouseCoopers România.

La nivel global, raportul intitulat "Banking Banana Skins" a indicat faptul că "politizarea băncilor", ca urmare a intervenţiilor de salvare şi a operaţiunilor de preluare de către stat reprezintă principala ameninţare pentru situaţia financiară a băncilor.

"Este o ironie faptul că deciziile politice sunt percepute ca şi risc în condiţiile în care băncile s-au văzut în situaţia de a fi salvate prin intervenţia statelor. Este evidentă o criză în relaţia dintre bănci şi societate şi vor fi necesari câţiva ani pentru a se restabili încrederea. Până atunci însă, băncile vor opera cu un anumit handicap financiar", a declarat David Lascelles, editorul raportului.

Centrul pentru Studiul Inovaţiei Financiare (CSFI) a fost fondat în 1993 şi este un think-tank independent, non-profit, cu sediul la Londra, care încearcă să identifice viitoarele tendinţe de dezvoltare ale serviciilor financiare.

PricewaterhouseCoopers oferă servicii de audit financiar, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri, specializate pe diferite industrii şi are peste 163.000 de angajaţi în 151 de ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici