Raport despre dublul standard al alimentelor pe pieţele din UE: 9% dintre produse au o compoziţie diferită/ România nu a fost inclusă în studiu

Comisia Europeană a arătat că 9% dintre produse aveau o compoziţie diferită, deşi partea din faţă a ambalajului era identică. Nu au fost înregistrate decalaje între Est şi Vest în privinţa compoziţiei produselor de marcă. Studiul a fost realizat în 19 state ale UE iar România nu a fost inclusă.

1335 afișări
Imaginea articolului Raport despre dublul standard al alimentelor pe pieţele din UE: 9% dintre produse au o compoziţie diferită/ România nu a fost inclusă în studiu

Raportul Comisiei UE privind calitatea produselor arată că 9% dintre produse au materiale diferite

Centrul Comun de Cercetare (serviciul intern al Comisiei pentru ştiinţă şi cunoaştere) a analizat aproape 1 400 de produse alimentare din 19 state membre ale UE şi a arătat că 22% din produse aveau o compoziţie diferită, în pofida faptului că partea din faţă a ambalajului era similară. Deşi partea din faţă a ambalajului era identică, 9% din produse erau realizate din materiale diferite.

Tibor Navracsics, comisarul pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, responsabil cu Centrul Comun de Cercetare, a declarat: „Rezultatele sunt mixte: pe de o parte, mă bucur că nu s-a găsit nicio dovadă a unui decalaj între est şi vest în ceea ce priveşte compoziţia produselor alimentare de marcă, dar, pe de altă parte, mă îngrijorează constatarea că până la o treime din produsele testate aveau o compoziţie clar diferită, deşi erau comercializate sub mărci identice sau similare.”

Věra Jourová, comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, a declarat: „În cadrul pieţei unice europene nu vor exista standarde duble. Atunci când îşi vor face cumpărăturile, consumatorii europeni vor putea avea încredere deplină că ceea ce văd este şi ceea ce cumpără.”

Studiul a evaluat 1 380 de mostre din 128 de produse alimentare diferite, provenite din 19 state membre. Acest eşantion nu este, însă, reprezentativ pentru marea diversitate de produse alimentare de pe piaţa UE, informează Comisia.

În marea majoritate a cazurilor, compoziţia corespundea modului în care erau prezentate produsele: 23% din produse aveau partea din faţă a ambalajului şi compoziţia identice, iar 27% dintre produse indicau, prin aspectul diferit al părţii din faţă a ambalajului, faptul că în diferite ţări ale UE compoziţia lor era diferită.

Utilizarea aceluiaşi ambalaj sau a unui ambalaj similar pentru produse cu compoziţie diferită nu urmăreşte un model geografic consecvent. De asemenea, diferenţa de compoziţie a produselor testate nu constituie neapărat o diferenţă în ceea ce priveşte calitatea produsului.

La sondaj au participat Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ţările de Jos. România nu a fost inclusă în studiu.

În continuare, Comisia Europeană lansează o nouă cerere de propuneri, cu un buget total de 1,26 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici