Raport Societe Generale: Supraveghetorii lui Kerviel nu şi-au îndeplinit sarcinile

Greşelile majore de management ale supraveghetorilor direcţi ai traderului Jerome Kerviel de la Societe Generale au permis acestuia să realizeze cea mai mare fraudă din istoria sectorului financiar, potrivit unui raport intern care va fi publicat vineri, citat de The New York Times.

28 afișări
Imaginea articolului Raport Societe Generale: Supraveghetorii lui Kerviel nu şi-au îndeplinit sarcinile

Raport Societe Generale: Supraveghetorii lui Kerviel nu şi-au îndeplinit sarcinile

Cei doi supraveghetori direcţi ai lui Kerviel ar putea fi concediaţi, potrivit unor surse citate de ziarul american.

Raportul, care a fost întocmit de auditori interni, va sugera că traderul probabil nu a manipulat el însuşi sistemul computerizat al Societe Generale pentru a face tranzacţii neautorizate sub numele altor persoane. În schimb, raportul concluzionează că asistentul traderului, Thomas Mougard, a realizat acest lucru pentru el în câteva ocazii, ceea ce ridică întrebări legate de rolul lui Mougard în realizarea fraudei.

Mougard a negat că a operat el însuşi, în mod conştient, tranzacţii fictive.

În primul trimestru, Societe Generale a suportat efectele unor tranzacţii neautorizate efectuate de traderul Kerviel, care au generat o pierdere de 4,9 miliarde euro, inclusă în rezultatele financiare din 2007. Ulterior, grupul bancar şi-a majorat capitalul cu 5,5 miliarde de euro, ceea ce a permis instituţiei să aducă rapoartele de solvabilitate la un nivel satisfăcător, să îşi protejeze brandul şi să reia programul de dezvoltare.

"Ceea ce clarifică acest raport este faptul că supraveghetorii lui Jerome Kerviel nu şi-au îndeplinit sarcinile. Aceştia au avut nouă din zece şanse să descopere ceea ce se întâmplă", a declarat o sursă care a văzut raportul, dar care a precizat că numele supraveghetorilor nu este menţionat în mod explicit.

Supraveghetorii lui Kerviel au fost Eric Cordelle şi Martial Rouyère.

Un alt raport, care va fi de asemenea publicat vineri, realizat de firma de audit PricewaterhouseCoopers, va susţine că Societe Generale a identificat măsurile corecte pentru a remedia deficienţele în sistemul de control al riscului şi va îndemna banca să pună în aplicare aceste mijloace, a declarat o persoană care a văzut ambele documente.

Societe Generale a anunţat, în luna aprilie, că va investi în acest an până la 100 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea sistemului de management al riscului.

Cele două rapoarte au fost realizate de un comitet independent de directori, creat în luna ianuarie pentru a studia mecanismul utilizat de Kerviel pentru a ascunde activităţile desfăşurate şi pentru a identifica deficienţele care i-au permis acestuia să expună banca la riscuri de 50 de miliarde de euro, mai mult decât valoarea de piaţă a grupului bancar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici