Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna august: Alimentele şi serviciile sunt mai scumpe

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 3,9% în august, după 4,1% în iulie, pe fondul scumpirii alimentelor cu 5%, faţă de 5,1% în iulie, a serviciilor cu 4,2% şi a mărfurilor nealimentare cu 2,9%, potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS).

421 afișări
Imaginea articolului Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna august: Alimentele şi serviciile sunt mai scumpe

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 3,9% în august, alimentele sunt mai scumpe cu 5%

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,1%.

Inflaţia lunară a ajuns în august la 0,06%, după ce alimentele s-au ieftinit cu 0,3%, în timp ce serviciile şi mărfurile nealimentare au crescut cu 0,2%.

De la începutul anului, cele mai mari creşteri preţ au fost înregistrate la citrice (22,8%), cartofi (16,7%), şi fructe proaspere (5,8%), în timp ce ouăle s-au ieftinit cu aproape 6,6%, iar gazele cu 4,93%. Carnea de porc s-a scumpit cu aproape 5%, cead e vită cu 3,28%, de pasăre cu 2,33%, iar preparatele din carne cu 3,07%. Preţul combustibililor s-a majorat cu 4,64%, iar serviciile de apă, canal şi salubritate cu 5,71%.

Taguri:
inflaţie,
evoluţie,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici