Recesiunea industriei din zona euro s-a ameliorat în luna mai

Frânarea puternică a activităţii industriei prelucrătoare din zona euro s-a ameliorat în mai, iar companiile par pregătite să reia producţia în condiţii normale, deşi concedierile vor continua, potrivit concluziilor unui sondaj derulat de Markit, preluat de Reuters.

19 afișări
Imaginea articolului Recesiunea industriei din zona euro s-a ameliorat în luna mai

Recesiunea industriei din zona euro s-a ameliorat în luna mai (Imagine: Mediafax Foto)

Studiul a indicat ameliorarea recesiunii severe în trimestrul al doilea, cu creşterea portofoliilor de comenzi de la niveluri de criză, însă revenirea pe creştere nu a devenit încă o previziune pe termen scurt.

Indicele PMI (Purchasing Managers Index) pentru zona euro, calculat de Markit, a urcat în mai la maximul ultimelor şapte luni, 40,7, de la 36,8 în aprilie, depăşind totodată estimările analiştilor, care anticipau în medie nivelul 40,5.

Avansul din luna mai este cel mai puternic din ultimii 12 ani, de când este realizat studiul, însă nivelul indicelui PMI rămâne cu mult sub pragul 50, care delimitează creşterea de recesiune.

Anterior, datele Markit au indicat o creştere puternică de la niveluri de recesiune pentru industriile celor mai mari economii ale zonei euro. Indicele PMI pentru Germania a urcat în mai la maximul ultimelor şapte luni, cel al Italiei la maximul ultimelor opt luni, iar indicatorii pentru Franţa şi Spania au atins maximele ultimelor nouă luni.

Cu toate acestea, indicii PMI pentru cele patru mari economii din zona euro au rămas sub nivelul 50.

Subindicele şomajului, care face parte din indicele PMI al zonei euro, a indicat că rata concedierilor se va menţine la niveluri ridicate şi în următoarele luni, chiar şi în cazul unei relansări economice.

Bursele europene nu au înregistrat reacţii puternice în urma publicării concluziilor studiului Markit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici