Referinţa BNR a urcat la 4,4291 lei/euro şi a atins NIVELUL MAXIM al anului

Leul a scăzut în raport cu euro spre jumătatea sesiunii interbancare de miercuri, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă cu 2,83 bani mai mare, de 4,4291 lei/euro, reprezentând nivelul maxim din acest an.

585 afișări
Imaginea articolului Referinţa BNR a urcat la 4,4291 lei/euro şi a atins NIVELUL MAXIM al anului

Referinţa BNR a urcat la 4,4291 lei/euro şi a atins NIVELUL MAXIM al anului (Imagine: Shutterstock)

O rată de schimb identică a fost anunţată de banca centrală la 28 decembrie. În sesiunea precedententă, cursul a fost de 4,4008 lei/euro.

Leul s-a depreciat miercuri şi în raport cu dolarul american, rata de referinţă urcând cu 2,36 bani, la 3,3885 lei/dolar. Cotaţia de miercuri reprezintă cel mai înalt nivel începând din 8 aprilie.

În acelaşi timp, cursul de referinţă pentru francul elveţian a urcat la 3,5737 lei/franc, atingând maximul începând cu 22 aprilie.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

La deschiderea şedinţei, euro a fost tranzacţionat la 4,3990 lei, cursul fiind în imediata apropiere a nivelurilor de marţi din jurul orei 16:30, de 4,3980 - 4,40 lei/euro.

Spre jumătatea şedinţei interbanacare, ordinele de cumpărare de valută din partea jucătorilor străini, care au vândut obligaţiuni în lei emise de Ministerul Finanţelor, s-au intensificat, potrivit dealerilor, iar cursul a trecut de 4,43 lei/euro.

"Sunt jucători străini care ies de pe obligaţiunile în lei, iar ordinele de cumpărare de valută au pus presiune pe curs, în condiţiile unei pieţe puţin lichide. La intrarea pe titluri (din lunile precedente, n.r) nu s-a observat o mişcare atât de pronunţată, probabil din cauza unor cumpărări indirecte de euro din partea băncii centrale", a afirmat un dealer.

La ora transmiterii acestei ştiri, zlotul şi forintul consemnau şi ele scăderi în raport cu euro.

Dobânzile afişate miercuri dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi au coborât la 2,95 - 3,45%, după ce marţi au fost la 3,53 - 4,03% pe an. Randamentele la o săptămână se plasează în intervalul 3,17 - 3,67% pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici