Restructurarea creditelor nu înseamnă amânarea insolvenţei inevitabile

Băncile îşi asumă prin restructurarea creditelor un nou risc şi de aceea procesul nu trebuie înţeles de clienţi ca o măsură de amânare a unei stări de insolvenţă inevitabilă, în condiţiile în care acesta este acceptat de instituţii ca o alternativă pentru a evita executarea garanţiilor, arată ARB.

281 afișări
Imaginea articolului Restructurarea creditelor nu înseamnă amânarea insolvenţei inevitabile

Restructurarea creditelor nu înseamnă amânarea insolvenţei inevitabile (Imagine: Mediafax Foto)

"În actuala conjunctură economică, restructurarea unui credit la care împrumutaţii întâmpină probleme în rambursare este o alternativă demnă de luat în seamă pentru a evita executarea silită a garanţiilor. Soluţia este acceptată de bănci şi prin prisma evoluţiilor pieţei imobiliare, pentru că preţurile bunurilor aduse în garanţie s-au redus simţitor, iar garanţiile nu pot fi valorificate la un preţ care să asigure recuperarea creanţelor băncilor", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Restructurarea creditelor permite împrumutaţilor care întâmpină probleme legate de fluxul de numerar să modifice de comun acord cu banca creditoare caracteristicile împrumuturilor, respectiv dobânda, durata, scadenţa sau acordarea unei perioade de graţie.

"Aplicarea schemelor de restructurare se face de către fiecare bancă în concordanţă cu normele interne ale acesteia şi în funcţie de condiţiile şi particularităţile clientului solicitator şi a facilităţii acordate. Comunitatea bancară reiterează disponibilitatea de a analiza cererile de restructurare a facilităţilor acordate ce vor fi adresate de clienţi instituţiilor de credit", se menţionează în comunicatul ARB.

Pentru a apela la soluţia de restructurare, agenţii economici trebuie să demonstreze că întâmpină probleme financiare, iar schemele de relaxare a rambursărilor pot fi aplicate atât la solicitarea clientului, cât şi la sugestia băncilor.

"Planul de restructurare agreat cu debitorul băncii trebuie să se bazeze pe elemente şi documente care să prezinte clar modalităţile de depăşire a dificultăţilor temporare, cum ar fi identificarea unor noi pieţe de desfacere, reducerea costurilor, maximizarea vânzărilor, diversificarea activităţilor sau concentrarea pe activităţile cu profit ridicat, implicarea mai mare a asociaţilor/acţionarilor, un management al afacerii mai performant, etc.", mai arată Asociaţia.

Cele mai întâlnite scheme de restructurare utilizate de băncile din România sunt rescadenţarea (modificarea scadenţei şi/sau a sumei de plată a uneia/mai multor rate de credit în sold fără a se depăşi durata iniţială de acordare a creditului), reeşalonarea (modificarea scadenţei şi/sau a sumei de plată a uneia/mai multor rate de credit în sold cu depăşirea duratei iniţiale de acordare a creditului şi/sau încadrarea împrumutului în altă categorie, după caz - termen mediu sau lung -, dar fără a depăşi durata maximă de creditare pentru produsul în cauză) şi refinanţarea (acordarea unui nou împrumut pentru rambursarea unui credit în derulare şi care înregistrează sume neachitate la scadenţă).

De asemenea, băncile mai acordă o facilitate de credit pe termen scurt, firmelor, dar şi primăriilor, şcolilor, consiliilor locale, etc., care datorită neîncasării creanţelor de la bugetul de stat înregistrează
sume neachitate la scadenţă din credite acordate de bănci (principal, dobânzi), precum şi datorii la bugetele de stat sau datorii către furnizori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici