Un român cu un salariu brut de 1.000 de euro primeşte mai puţin „în mână“ decât un polonez, un rus sau un kazah cu acelaşi salariu. „Toate planurile măreţe din PNRR vor fi executate cu vreo 100.000 de muncitori asiatici”

Un angajat din România cu un salariu de 1.000 de euro brut primeşte un salariu net de 584 de euro, pe când un angajat din Rusia cu acelaşi salariu brut ia în mână 70 de euro, iar unul din Kazahstan pri­meşte 800 de euro, arată o analiză realizată de Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj.

6208 afișări
Imaginea articolului Un român cu un salariu brut de 1.000 de euro primeşte mai puţin „în mână“ decât un polonez, un rus sau un kazah cu acelaşi salariu. „Toate planurile măreţe din PNRR vor fi executate cu vreo 100.000 de muncitori asiatici”

Un român cu un salariu brut de 1.000 de euro primeşte mai puţin „în mână“ decât un polonez, un rus sau un kazah cu acelaşi salariu. „Toate planurile măreţe din PNRR vor fi executate cu vreo 100.000 de muncitori asiatici”

„Toate ţările analizate au un numitor comun: se confruntă cu lipsa de resursă umană calificată / necalificată, din cauza unui exod dramatic al forţei de muncă, care creează premise pentru munca la negru şi importul de muncitori din zona asiatică.  Frapează totuşi faptul că, deşi România nu are cel mai mare cost total cu salariile (angajat Ă angajator) – e doar pe locul 5 – totuşi, după redistribuţia din 2018 pe care multe companii fie nu au aplicat-o, fie nu au aplicat-o onest, angajatul rămâne cu cea mai mică remuneraţie netă, iar angajatorul plăteşte doar 2,2% cheltuieli cu angajatul“, a spus Dragoş Damian, într-o opinie trimisă către ZF.

Prin urmare, spune el, pe de-o parte angajatorul este stimulat să investească în ţară datorită cheltuielilor mici, dar angajatul rămâne cu cea mai mică sumă netă în mână din grupul de comparaţie, ceea ce este contraproductiv pentru a reţine şi a dezvolta resursa umană. 

„Probabil că o astfel de analiză este punctul de plecare pentru o reformă salarială sustenabilă şi nu promisiuni că vor creşte salariile sau că salariile minime nu vor fi impozitate. În România pur şi simplu nu mai există oameni care să muncească. Toate planurile măreţe din PNRR vor fi executate cu vreo 100.000 de muncitori asiatici, HORECA va funcţiona în curând numai cu muncitori asiatici“, a mai spus Dragoş Damian.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici