România a atras 2 miliarde dolari din vânzarea de obligaţiuni pe 10 ani şi 30 de ani

România a atras 2 miliarde dolari de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani, la randamente sub nivelurile indicative prezentate investitorilor.

508 afișări
Imaginea articolului România a atras 2 miliarde dolari din vânzarea de obligaţiuni pe 10 ani şi 30 de ani

România a atras 2 miliarde dolari din vânzarea de obligaţiuni pe 10 ani şi 30 de ani (Imagine: Shutterstock)

Titlurile la 10 ani au fost vândute la 215 puncte de bază (2,15 puncte procentuale) peste referinţa titlurilor de trezorerie SUA, potrivit Reuters. Astfel, randamentul emisiunii ar fi de circa 5%.

Obligaţiunile cu scadenţa la 30 de ani au fost vândute pe piaţă la aproximativ 245 puncte de bază (2,45 puncte procentuale) peste costul de referinţă al titlurilor de Trezorerie SUA, randamentul fiind de 6,23%. Emisiunea pe 30 de ani reprezintă o premieră din punct de vedere al maturităţii.

Titlurile la 10 ani au fost scoase pe piaţă la un randamentul indicativ de 237,5 puncte de bază (2,375 puncte procentuale) peste referinţa titlurilor de trezorerie SUA, iar cele pe 30 de ani de aproximativ 270 puncte de bază (2,7 puncte procentuale) peste costul de referinţă al titlurilor de trezorerie SUA.

Finanţele au împrumutat câte 1 miliarde de dolari prin fiecare emisiune, afirmă surse bancare.

BNP Paribas, Citigroup şi JP Morgan au fost aranjori principali ai plasamentului de obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor estimează pentru acest an atragerea de finanţare de circa 2 miliarde euro de pe pieţele internaţionale, prin programul Medium Term Notes (MTN), operaţiuni care vor fi efectuate în funcţie de condiţiile din pieţe. În cazul unor circumstanţe favorabile, statul ia în calcul şi prefinanţarea.

Guvernul a anunţat în luna noiembrie că plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pieţele externe (MTN) a fost aproape dublat, de la 8 miliarde euro la 15 miliarde euro, şi extins astfel încât să acopere următorii trei ani, respectiv 2014-2016. MTN a fost aprobat în 2010 pentru o perioadă de trei ani.

Iniţial, programul de emisiuni MTN a avut un plafon de 7 miliarde euro, suplimentat în iunie anul trecut cu 1 miliard de euro pentru a acoperi necesarul de finanţare pentru 2013.

Cea mai recentă ieşire pe pieţele externe a avut loc în luna octombrie, când România a îmrumutat luni 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni denominate în euro.

Ministerul Finanţelor Publice a programat pentru luna ianuarie licitaţii pe piaţa internă prin care vrea să vândă titluri de stat în valoare de 4,03 miliarde lei şi 200 milioane euro, de aproape două ori mai mult decât titlurile care ajung la scadenţă în această lună, de 2,78 miliarde lei.

Trezoreria a îmrumutat deja 2,458 miliarde lei de la începutul acestui an pe piaţa internă.

Statul a împrumutat anul trecut de pe piaţa internă 48,53 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 3,57 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari. Fondurile atrase în lei anul trecut sunt cu 16,5% sub valoarea împrumutată în 2012, de 58,17 miliarde lei, iar finanţările în valută au fost similare, de la 4,71 miliarde de euro din 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici