România a coborât o poziţie într-un clasament al libertăţii economiei

România a coborât în acest an o poziţie, pe locul 68, în clasamentul anual privind libertatea economiei realizat de Fundaţia Heritage şi Wall Street Journal, deşi punctajul obţinut s-a îmbunătăţit uşor, ca urmare a unei evaluări mai favorabile privind piaţa monetară şi climatul de investiţii.

1 afișare
Imaginea articolului România a coborât o poziţie într-un clasament al libertăţii economiei

România a coborât o poziţie într-un clasament al libertăţii economiei

Indicele libertăţii economiei cuprinde 157 de ţări şi surprinde gradul de libertate la nivelul mai multor sectoare economice, precum comerţul, mediul de afaceri, investiţiile sau drepturile de proprietate.

Astfel, economia României este liberă în proporţie de 61,5%, cu 0,2 puncte procentuale mai mare decât ponderea înregistrată în 2007. Îmbunătăţirea punctajului obţinut reflectă rezultatele mai favorabile ale evaluării în ceea ce priveşte libertatea pieţei monetare şi a climatului de investiţii.

La nivel european, România ocupă locul 30 din 41 şi se situează sub media regională în funcţie de punctajul obţinut.

România înregistrează un nivel ridicat al libertăţii în sectorul de afaceri, fiscal şi comercial. Autorii raportului amintesc că impozitul pe venit şi pe profitul companiilor este de 16% şi arată că veniturile totale din impozite au o pondere ridicată la formarea Produsului Intern Brut (PIB).

România s-a aflat sub control sovietic până în anul 1989. În procesul de aderare la Uniunea Europeană, Guvernul a implementat reforme economice conforme cu criteriile de la Maastricht. Cu toate acestea, fricţiunile existente între Partidul Democrat şi Partidul Naţional Liberal, precum şi cele interne, au adus, cu puţin timp în urmă, mediul politic într-un impas, se spune în raport.

Evoluţiile pozitive la nivel macroeconomic au stimulat creşterea clasei sociale de mijloc şi au contribuit la reducerea gradului de sărăcie. Nivelul investiţiilor se menţine ridicat, după aderarea la comunitatea europeană, astfel că se inaugurează fabrici noi şi moderne, se lansează proiecte de investiţii în sectorul public şi investiţiile străine directe îşi menţin ritmul accelerat.

În continuare, specialiştii Fundaţiei Heritage analizează separat gradul de libertate în diferitele sectoare ale economiei.

Astfel, în ceea ce priveşte libertatea mediului de afaceri, România a obţinut un punctaj de 74,1%. Libertatea de a începe, opera şi, ulterior, de a înceta o afacere este relativ bine protejată de cadrul reglementativ al României. Iniţierea unei afaceri durează în jur de 14 zile, comparativ cu o medie de 43 de zile la nivel global. Închiderea unei companii poate fi un proces dificil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici