România a coborât şapte locuri în raportul „Doing Business 2019”, realizat de Banca Mondială

România ocupă locul 52 în clasamentul „Doing Business 2019”, a 16-a ediţie, în scădere faţă de locul 45 pe care a ajuns anul trecut, urmând tendinţa din Europa Centrală şi de Est (ECE), potrivit unui anunţ făcut miercuri de Banca Mondială.

250 afișări
Imaginea articolului România a coborât şapte locuri în raportul „Doing Business 2019”, realizat de Banca Mondială

România a coborât şapte locuri în raportul „Doing Business 2019”, realizat de Banca Mondială

Scăderea a fost cauzată de reducerea scorului general obţinut de România cu 0,53 de puncte, la 72,30, în clasamentul care se referă la gradul de a desfăşura un business şi care este realizat de Banca Mondială.

„România a făcut mai dificilă începerea unei afaceri prin introducerea criteriilor de evaluare a riscului fiscal la depunerea solicitărilor de plătitor de taxă pe valoarea adăugată (TVA), mărind astfel timpul necesar pentru înregistrarea ca plătitor de TVA”, se menţionează în „Doing Business 2019”.

Mai exact, România a coborât pe locul 111 de pe locul 64, în ceea ce priveşte începerea unui business, obţinând un scor de 83,90, anul acesta, mai mic decât cel de 89,67, înregistrat în anul precedent. Cauza acest scăderi abrupte o reprezintă durata de realizare a procedurile care a crescut de aproape 3 ori, de la 12 zile la 35 de zile, în condiţiile în care a rămas acelaşi număr de proceduri, şase, iar costurile sunt aceleaşi.

De asemenea, ţara noastră s-a clasat mai jos decât anul trecut şi în ceea ce priveşte obţinerea tuturor autorizaţiilor pentru instalarea electricităţii, locul 154 faţă de 147, în condiţiile în care şi-a îmbunătăţit scorul general la 53,53 de la 53,34.

În schimb, ţara noastră a urcat pe locul 146, de pe 150, în ceea ce priveşte obţinerea tuturor autorizaţiilor de construire, în condiţiile în care a înregistrat aproape acelaşi scor, de 58,2.

De asemenea, la indicele de înregistrare a proprietăţii, România a urcat o poziţie, până pe 44, faţă de 45 în anul anterior, datorită obţinerii unui scor de 74,96, comparativ cu 74,70, în anul precedent.

Raportul „Doing Business 2019” cuprinde 190 de ţări, primele trei ţări fiind în aceeaşi ordine precum anul trecut: Noua Zeelandă (1), Singapore (2) şi Danemarca (3). În schimb, Hong Kong a urcat pe locul 4, depăşind Coreea de Sud, care a coborât pe locul 5.

În plus, Georgia a urcat pe locul 6, de pe locul 9, anul trecut, surclasând Norvegia, care a urcat o poziţie, până pe locul 7.

În schimb, Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie au căzut fiecare câte două locuri, până pe locul 8, respectiv 9. Macedonia a reuşit să ocupe ultimul loc al Top 10, urcând de pe locul 11.

Din regiune, România a fost depăşită în acest an de Polonia (33, în scădere de pe 27), Cehia (35, în scădere de pe 30), Slovacia (42, în scădere de pe 39), Republica Moldova (47, faţă de 44), Serbia (48, faţă de 43). În schimb, ţara noastră s-a clasat înaintea Ungariei (53, faţă de 48), Croaţiei (58, comparativ cu 51) şi Bulgariei (59, faţă de 50).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici