România ar putea returna CE până la 13,9 milioane euro

România ar putea returna Comisiei Europene până la 13,96 milioane de euro din sumele încasate prin programul SAPARD întrucât au fost depistate o serie de nereguli la plăţile realizate în 2004 şi 2005.

13 afișări
Imaginea articolului România ar putea returna CE până la 13,9 milioane euro

România ar putea returna CE până la 13,9 milioane euro (Imagine: Mediafax Foto)

În urma verificării plăţilor efectuate prin programul SAPARD în anii 2004 şi 2005, auditul Comisiei Europene a recomandat, în august 2007, corecţii financiare de 21,44 milioane de euro, potrivit informaţiilor transmise MEDIAFAX de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), instituţia care gestionează fondurile SAPARD.

Propunerea a fost subiectul unui proces de conciliere între partea română şi Comisie, în urma căruia a rezultat, în luna octombrie 2008, o propunere de corecţii financiare de 13,96 milioane euro, menţionează APDRP.

Comisia Europeană analizează raportul organismului de conciliere şi va lua o decizie finală privind corecţiile financiare, care pot fi mai mici de 13,96 milioane de euro, suma propusă. Potrivit unor surse din APDRP, sunt şanse reduse ca România să nu returneze din fondurile primite.

În acest moment se aşteaptă decizia finală a Comisiei, dat fiind faptul că, în prealabil, trebuie consultat Comitetul Fondurilor Agricole, au afirmat reprezentanţii APDRP.

Într-un raport de activitate al Direcţiei Generale pentru Agricultură a Comisiei Europene sunt amintite corecţiile aferente anilor 2004 şi 2005.

"Privind anii 2004 şi 2005, se întrevăd corecţii financiare în cadrul procedurii de lichidare a conturilor pentru o sumă de 21,44 milioane de euro, pentru a acoperi riscul bugetului comunitar ca urmare a deficienţelor privind licitaţiile publice pentru implementarea măsurii de infrastructură rurală. Suma exactă de recuperat depinde totuşi de rezultatul procedurii de conciliere, aflată în desfăşurare", se arată în raport, dat publicităţii anul trecut, înainte de finalizarea concilierii.

Una dintre măsurile programului SAPARD este dezvoltarea infrastructurii rurale, iar beneficiare sunt autorităţile locale care au întocmit proiecte de investiţii. Pentru contractarea lucrărilor au fost derulate licitaţii publice.

Potrivit unor surse din APDRP, Comisia a derulat mai multe misiuni de audit în 2004 şi 2005, iar una dintre cele mai grave nereguli a fost conflictul de interese la proiectele de infrastructură rurală.

Corecţiile financiare sunt aplicate în cazul în care Comisia consideră că legislaţia comunitară nu a fost respectată în derularea programului, rezultând un risc pentru bugetul comunitar.

Aceasta este o nouă problemă în programul SAPARD, după ce anul trecut Comisia a oprit rambursarea plăţilor, ca urmare a deficienţelor constatate la APDRP la un audit din luna iunie. Comisia a cerut României să rezolve problemele prin implementarea unui plan de acţiuni, reluarea decontării cheltuielilor fiind luată în considerare numai după confirmarea din partea unui auditor independent că deficienţele au fost soluţionate.

Agenţia de plăţi a implementat un plan de acţiuni, iar autorităţile au reluat plăţile din bugetul de stat către beneficiari în luna octombrie (sistemul de finanţare SAPARD presupune că beneficiarul primeşte banii de la bugetul de stat, iar Comisia Europeană rambursează ulterior sumele statului).

Totuşi, planul a fost considerat neconform, iar o reluare a rambursărilor se întrevede în trei-patru luni, dacă acest plan este refăcut şi sunt îndeplinite toate cerinţele Comisiei, potrivit ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu.

Comisia Europeană a acceptat prelungirea programului SAPARD cu încă un an, până la finele lui 2009. În absenţa acestei derogări, toate plăţile realizate după termenul limită - finele anului 2008 - nu ar mai fi fost rambursate de Comisie şi ar fi trebuit să fie acoperite integral de la bugetul de stat.

În cadrul programului SAPARD au fost încheiate contracte de finanţare pentru 4.549 proiecte, cu o valoare a fondurilor publice (de la CE şi bugetul de stat) de 1,4 miliarde euro. Până în prezent, au fost efectuate plăţi în valoare de circa 1,3 miliarde de euro.

Citeşte şi:

CE vrea informaţii noi despre fondurile SAPARD

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici