România are în UE statut de inovator modest. Performanţa în inovaţie a scăzut dramatic în ultimii ani

România şi Bulgaria sunt singurele ţări din Uniunea Europeană care au statutul de inovator modest, performanţa României în materie de inovaţie scăzând cu 14,1% în 2016, comparativ cu 2010, potrivit celui mai recent tablou de bord privind inovarea, publicat marţi, de Comisia Europeană.

421 afișări
Imaginea articolului România are în UE statut de inovator modest. Performanţa în inovaţie a scăzut dramatic în ultimii ani

România are în UE statut de inovator modest în UE. Performanţa în inovaţie a scăzut dramatic în ultimii ani

În ultimii şase ani, performanţa României în materie de inovaţie a scăzut cu 14,1%, de la 47,9% în raport cu media performanţei Uniunii Europene în 2010, la 33,8%,în 2016.

Punctele forte ale sistemului de inovaţie românesc sunt reprezentate de mediul prietenos cu inovarea, vânzările şi resursele umane, în timp ce punctele slabe se remarcă la capitolele investiţiile firmelor, finanţe şi suport.

Sectorul de finanţe şi suport a înregistrat o scădere de 34,6%, de la 52,6%, în 2010, la 18,1%, în 2016 în raport cu media Uniunea Europeană (UE).

Investiţiile firmelor au scăzut cu 52,3%, ajungând la 18,1% faţă de media UE în 2016. Cea mai mare scădere au înregistrat-o cheltuielile pentru inovare care nu sunt alocate cercetării şi dezvoltării, de 188,1%, atingând nivelul de 21,3%.

Un alt punct slab este reprezentat de cofinanţarea cheltuielilor publice de cercetare şi dezvoltare de către mediul privat, care a scăzut în şase ani cu peste 36%.

La capitolul inovatori, România a atins nivelul zero, de la 38,5% din media UE, în 2010.

Domeniul de resurse umane a raportat, anul trecut, o creştere de peste 7%, comparativ cu 2010.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici