România, câştig de cauză în dosarul falimentului Astra Asigurări

  • România a primit câştig de cauză în dosarul falimentului Astra Asigurări.
  • Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România nu a încălcat obligaţiile asumate faţă de investitorul olandez.
1001 afișări
Imaginea articolului România, câştig de cauză în dosarul falimentului Astra Asigurări

România, câştig de cauză în dosarul falimentului Astra Asigurări

România a primit hotărârea Tribunalului Arbitral de la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) prin care primeşte câştig de cauză în acţiunea numărul ARB/16/19, întemeiată pe Acordul cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Regatului Ţărilor de Jos.

Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România nu a încălcat obligaţiile asumate faţă de investitorul olandez prin semnarea Acordului cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Regatului Ţărilor de Jos, astfel că nu trebuie să plătească despăgubirile solicitate la nivelul anului 2019, de aproximativ 330 milioane euro.

Acordul permite investitorului să supună orice diferend rezultând din aplicarea lui Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii. La acest organism arbitral internaţional România a aderat prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975, odată cu ratificarea Convenţiei pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965.

Reclamantul a solicitat să se constate încălcarea de către România a obligaţiei din Acordul privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Guvernul Regatului Ţărilor de Jos, în special pe cea care obliga România să asigure un tratament just şi echitabil investiţiei Nova Group Investments B.V, drept protejat de acordul internaţional de protecţie a investiţiilor, reiese dintr-un comunicat al Ministerului de Finanţe.

Acuzaţiile aduse României au fost că nu a respectat Acordul prin deciziile pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară le-a exercitat asupra activităţii Astra Asigurare-Reasigurare SA, care au condus la intrarea acesteia în faliment, urmărirea penală nejustificată a lui Dan Adamescu, prin derularea unei campanii media ostile împotriva lui Dan Adamescu, precum şi prin negarea dreptului său la un proces echitabil în procedurile penale interne (de către organele de urmărire penală şi instanţele judecătoreşti).

În apărările sale scrise, România a respins acuzaţiile reclamantului şi a prezentat tribunalului arbitral următoarele:

- familia Adamescu este singura responsabilă pentru eşecul societăţii Astra Asigurare-Reasigurare SA şi, în fapt, aceştia sunt cei care au determinat societatea de asigurare să încalce regulile şi regulamentele din domeniul asigurărilor, ceea ce a condus la decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară de a desemna un administrator special la Astra Asigurare-Reasigurare SA;
administratorul special şi 4 firme independente de renume au descoperit un minus de aproape 1 miliard lei (aprox. 200 milioane euro) în marginea de solvabilitate a Astra Asigurare-Reasigurare SA;
ca efect al acestor acţiuni ilegale, România a fost nevoită să intervină la minimul necesar şi, deşi i s-au oferit reclamantului variante de acţiune pentru salvarea societăţii Astra Asigurare-Reasigurare SA, acesta a eşuat în a lua măsurile de remediere necesare

- iniţierea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a unor controale la Astra Asigurare-Reasigurare SA, în contextul informării venite de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România privind existenţa unei datorii a societăţii de asigurare de 93 milioane lei (decembrie 2013), a fost justificată, rezonabilă şi a constituit o măsură prudentă, acestea fiind făcute în interesul publicului

- familia Adamescu s-a implicat în activităţi infracţionale la cel mai înalt nivel, respectiv coruperea unor judecători

- în privinţa procedurilor penale împotriva lui Dan Adamescu şi Alexander Adamescu, s-a arătat că acestea au fost legitime şi efectuate cu bună-credinţă de către România, în virtutea dreptului său suveran de a trage la răspundere penală persoane care sunt implicate în activităţi infracţionale de o severitate deosebită (corupere judecători)

- în privinţa procedurilor penale referitoare la darea de mită, România a arătat că: a) dovezile privind acuzaţiile aduse sunt dovedite cu probe impresionante; b) Dan Adamescu a avut parte de un proces echitabil şi s-a bucurat de aceleaşi drepturi ca orice condamnat şi c) este dreptul României să iniţieze procedurile penale împotriva lui Dan Adamescu

- în privinţa procedurilor penale legate de abuz în serviciu în legătură cu falimentul societăţii Astra Asigurare-Reasigurare SA, România a prezentat probe impresionante care arată implicarea lui Dan Adamescu şi Alexander Adamescu în falimentul societăţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici