România devine o destinaţie majoră pentru investiţiile în regenerabile planificate de PPC

Grupul elen PPC, care în 2023 a devenit oficial proprietarul tuturor companiilor Enel din România, estimează că cererea de energie electrică a României va creşte cu 10% până în 2030. Sunt necesare investiţii suplimentare în surse curate de energie, pentru a stimula competitivitatea economiei.

789 afișări
Imaginea articolului România devine o destinaţie majoră pentru investiţiile în regenerabile planificate de PPC

România devine o destinaţie majoră pentru investiţiile în regenerabile planificate de PPC

Astfel, PPC se aşteaptă ca puterea instalată în centralele de producţie de energie electrică din România să crească cu 48% în acest interval, la satisfacerea cererii urmând să contribuie capacităţi noi de energie verde însumând 6,4 GW, scrie Ziarul Financiar.

În acest context, România devine o ţară cheie în planurile de dezvoltare ale PPC, ceea ce o face o destinaţie majoră a proiectelor de investiţii planificate.

La nivel de grup, PPC are un portofoliu de proiecte de 18 GW pentru capacităţi de energie regenerabilă, din care o treime vizează România. Prin urmare, până în 2026, PPC se aşteaptă să pună în funcţiune noi centrale de producţie de energie verde în România cu capacităţi de circa 1,3 GW, care se vor adăuga celor existente, de circa 600 MW.

Întrucât producţia din surse regenerabile la nivelul grupului PPC va proveni din zone cu climă şi geografie diversificată, aceasta va crea siguranţă şi flexibilitate între ţări, contribuind la creşterea modelului de rezilienţă în regiune.

Reţelele de distribuţie de energie electrică sunt un alt punct esenţial pentru dezvoltarea businessului în următorii trei ani.

Pilonii cheie de transformare pentru zona de distribuţie vizează modernizarea reţelei pentru creşterea capacităţii, pentru conectare de noi surse de energie regenerabilă, precum şi electrificarea unor activităţi noi, cum ar fi transportul. Investiţiile vizează dezvoltarea de reţele inteligente, automatizate – toate acestea contribuind la creşterea rezilienţei reţelelor şi, în cele din urmă, la servicii mai bune pentru clienţi.

“Pentru a realiza aceste ambiţii, cadrul de reglementare este asteptat să sprijine niveluri mai ridicate ale investiţiilor”, spun oficialii companiei într-un document care dezvăluie Planul Strategic al PPC pentru România în perioada 2024-2026 .

În activitatea de furnizare, compania estimează că nivelul cotei sale în piaţa de furnizare va rămâne stabil la 18% până în 2026.

Această strategie de dezvoltare urmează să genereze o creştere semnificativă a profitabilităţii în perioada 2024-2026, nivelul EBITDA fiind estimat să urce de la 1,5 miliarde de euro (luând în calcul o bază pro forma pentru operaţiunile din România) în 2023 la aproximativ 2,3 miliarde de euro în 2026, operaţiunile din România având o contribuţie de aproximativ 20% în această perioadă.

Pe 25 octombrie 2023, PPC a primit autorizarea finală pentru achiziţia operaţiunilor Enel din România, valoarea tranzacţiei fiind de 1,24 miliarde de euro. Georgios Stassis, CEO al PPC, a fost înainte şeful operaţiunilor Enel din România. Tranzacţia a vizat toate activele Enel din România, inclusiv pe cele din zona de producţie a energiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici