România, locul 3 în Europa Centrală şi de Est în privinţa atractivităţii mediului de afaceri

România se află pe poziţia a treia în Europa Centrală şi de Est în privinţa atractivităţii mediului de afaceri, în urma Rusiei şi Ucrainei, potrivit unui sondaj realizat în rândul a 400 de grupuri internaţionale care operează 1.400 de companii în 19 state din regiune.

11 afișări
Imaginea articolului România, locul 3 în Europa Centrală şi de Est în privinţa atractivităţii mediului de afaceri

România, locul 3 în Europa Centrală şi de Est în privinţa atractivităţii mediului de afaceri (Sursa: Mediafax Foto)

Pe baza sondajului realizat în colaborare cu Reuters, banca austriacă Oesterreichische Kontrollbank (OeKB) a calculat un indice privind atractivitatea mediului de afaceri în Europa Centrală şi de Est care, în ianuarie, s-a menţinut la nivelul de 55 de puncte atins în septembrie, chiar dacă investitorii străini au devenit mai precauţi.

Indicele măsoară raportul dintre răspunsurile pozitive şi cele negative ale participanţilor la sondaj, iar menţinerea acestuia peste zero denotă optimismul repondenţilor.

"Încrederea în mediul de afaceri s-a menţinut la un nivel ridicat, fapt reflectat de strategiile companiilor de extindere în regiune. Circa 40% din subsidiarele din regiune ale companiilor incluse în sondaj şi-au extins operaţiunile şi au intrat pe noi pieţe", se arată într-un comunicat al OeKB.

Sondajul a constatat că cele mai atractive medii de afaceri din Europa Centrală şi de Est sunt în Rusia, Ucraina şi România.

Astfel, indicele atractivităţii mediului de afaceri a crescut în Rusia de la 63 de puncte în septembrie la 72 de puncte, în Ucraina de la 56 de puncte la 67 de puncte, iar în România de la 59 puncte la 66 de puncte.

"În aceste state, participanţii la sondaj anticipează o dezvoltare economică deosebit de dinamică", se arată în comunicat.

Cel mai dificil climat de afaceri s-a menţinut în Ungaria, ca urmare a previziunilor economice rezervate.

"Creşterea Produsului Intern Brut (PIB) în statele din regiune este solidă, cu toate că persistă temerile legate de amplificarea deficitelor de cont curent", potrivit OeKB, care dă ca exemplu România şi Bulgaria.

Sondajul a fost publicat anul trecut de trei ori, în ianuarie, iulie şi septembrie, dar din acest an va fi realizat trimestrial.

În pofida crizei de pe piaţa americană a creditelor ipotecare riscante, piaţa imobiliară din Europa Centrală şi de Est a realizat performanţe deosebite, fiind anticipată în continuare o dezvoltare dinamică.

În sectorul financiar din Europa Centrală şi de Est, dominat de bănci şi companii de asigurări occidentale, optimismul este mai moderat, iar băncile şi-au redus semnificativ aşteptările, ca urmare a crizei de pe piaţa financiară internaţională, se mai arată în comunicatul OeKB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici