România nu pierde fondurile structurale dacă nu le foloseşte în acest an

România nu va pierde fondurile structurale şi de coeziune alocate pentru 2007, în valoare de 1,28 miliarde euro, dacă nu le cheltuieşte în acest an, termenul limită de utilizare a acestei finanţări fiind 2010, a declarat, sâmbătă, Ştefan Ciobanu, director în Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF).

6 afișări

"Afirmaţia că România are un grad de absorbţie zero în 2007 nu este întemeiată, întrucât banii alocaţi de Comisia Europeană (CE) pentru acest an pot fi utilizaţi până la sfârşitul anului 2010. Mai mult, Comisia a acordat României în luna august un avans de 343 milioane euro pentru cele cinci programe operaţionale sectoriale (POS) aprobate deja", a spus, sâmbătă, Ştefan Ciobanu, director în Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din Ministerul Economiei şi Finanţelor, la un seminar pe tema Fondurilor structurale şi de coeziune.

El a arătat că la aceste fonduri structurale deja transferate, CE va mai adăuga 73 milioane euro după ce va aproba şi celelalte două POS-uri, astfel încât absorbţia va fi de 416 milioane euro în 2007.

La începutul lunii iulie, România a obţinut aprobarea Comisiei Europene pentru cinci din cele şapte programe operaţionale. Comisia şi-a dat acordul pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Programul Operaţional Sectorial Transport şi Programul Operaţional Sectorial Mediu.

Potrivit lui Ciobanu, la fel ca şi în 2007, România va primi câte un avans la începutul anilor 2008 şi 2009, în cuantum de 600 milioane euro, respectiv 500 milioane euro.

"În 2010, la scadenţa perioadei de utilizare a fondurilor alocate pentru 2007, România va avea deja atrase circa 1,5 miliarde euro, aşadar nu pierdem niciun ban din cei care ne sunt destinaţi", a spus Ciobanu.

România va beneficia anul viitor de fonduri structurale şi de coeziune în valoare de 1,85 miliarde euro, care pot fi utilizate până în 2011, şi va ajunge la fonduri de 3,77 miliarde euro în 2013, bani ce trebuie cheltuiţi până în decembrie 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici