România ocupă locul doi în UE după avansul anual al exporturilor din primul semestru, de 26%

România ocupă locul doi în Uniunea Europeană (UE) în funcţie de creşterea anuală a exporturilor intra şi extra comunitare din primul semestru, de 26%, la 17,2 miliarde de euro, şi poziţia a patra după avansul importurilor, 20%, la 21,9 miliarde de euro, potrivit datelor Eurostat.

25 afișări
Imaginea articolului România ocupă locul doi în UE după avansul anual al exporturilor din primul semestru, de 26%

România ocupă locul doi în UE după avansul anual al exporturilor din primul semestru, de 26% (Imagine: Mediafax Foto)

Cea mai mare creştere a exporturilor în prima jumătate a acestui an a fost înregistrată de Malta (31%). O evoluţie a exporturilor asemănătoare cu cea a României se observă la Bulgaria, unde importurle au urcat, însă, cu 6%. României şi Bulgariei îi urmează în clasament Lituania (24%) şi Polonia (23%).

Germania a rămas liderul Uniunii în ceea ce priveşte valoarea exporturilor (de 457,2 miliarde de euro, în creştere cu 17%), fiind urmată de Olanda (206,2 miliarde de euro, în urcare cu 20%) şi de Franţa (193 miliarde de euro, în creştere cu 12%).

Dintre ţările UE, doar Irlanda şi Luxemburg au înregistrat scăderi ale exporturilor în perioada analizată. La importuri, două state au consemnat scăderi, respectiv Irlanda şi Grecia. Indicatorul a stagnat în Lubemburg.

Cele mai mari creşteri ale importurilor se observă la Suedia (30%), Lituania (24%) şi Cehia, Olanda şi Polonia (22%).

Diferenţa dintre exporturi şi importuri este nagativă în 17 state şi pozitivă în celelalte ţări comunitare. Cel mai mare excedent comercial îl are Germania (74,3 miliarde de euro), iar cel mai ridicat deficit se observă la Marea Britanie (52,8 miliarde de euro).

Datele prezentate de Eurostat privind exporturile şi importurile statelor comunitare din perioada ianuarie-iunie nu sunt ajustate sezonier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici