România, pe poziţia a treia în UE în funcţie de creşterea costului orar al forţei de muncă

Ritmul de creştere al costurilor cu forţa de muncă a încetinit în primul trimestru la 19,6%, faţă de 21,6% în ultimele trei luni de anul trecut, România coborând o treaptă în clasamentul statelor membre UE, fiind devansată de Letonia (33,3%) şi Lituania (26,2%), potrivit datelor Eurostat.

14 afișări
Imaginea articolului România, pe poziţia a treia în UE în funcţie de creşterea costului orar al forţei de muncă

România, pe poziţia a treia în UE în funcţie de creşterea costului orar al forţei de muncă (Imagine: Mediafax Foto)

Costurile orare suportate de angajatori au avansat cu 19,6% în primele trei luni din 2008 faţă de perioada similară a anului trecut, după un avans de 21,6% în trimestrul al patrulea din 2007, reiese din datele Biroului european de statistică, Eurostat.

În primul trimestru din 2007, creşterea s-a situat la 25,2%.

La finele anului trecut, România se afla pe locul doi în rândul statelor UE, după Letonia, dar înaintea Lituaniei.

În funcţie de sectoarele economiei, în România, cel mai rapid avans, de 19,8%, a fost consemnat în primele trei luni din 2008 în construcţii şi servicii. În industrie, costul orar al forţei de muncă a urcat cu 19%.

La nivelul Uniunii Europene, costurile orare au avansat cu 4,3% în primul trimestru, cele mai temperate majorări înregistrându-se în Germania (1,6%), Malta (2%), Suedia (2,2%) şi Luxembourg (2,7%).

Costul total al forţei de muncă include salariile şi alte beneficii plătite angajaţilor, precum şi cheltuielile care nu au legătură directă cu salariile, cum ar fi contribuţiile sociale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici