România susţine implicarea Gaz de France şi a Kazahstanului în proiectul conductei Constanţa-Trieste

Guvernul român susţine implicarea companiei Gaz de France (GdF) şi a Kazahstanului în proiectul de construcţie a oleoductului Constanţa-Trieste (PEOP), care ar urma să transporte ţiţei din zona Mării Caspice către Europa Centrală, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei Viorel Palaşcă.

2 afișări
Imaginea articolului România susţine implicarea Gaz de France şi a Kazahstanului în proiectul conductei Constanţa-Trieste

România susţine implicarea Gaz de France şi a Kazahstanului în proiectul conductei Constanţa-Trieste

"România susţine implicarea GdF în construcţia oleoductului, dar ne-ar interesa ca ei să îşi definească o politică faţă de proiect. Dacă oleoducutul ar aproviziona şi Franţa, şansele de realizare ar fi mult mai mari", a declarat, agenţiei MEDIAFAX, secretarul de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) Viorel Palaşcă.

Compania energetică GdF este controlată de statul francez şi este acţionarul majoritar al unuia din cei doi mari distribuitori de gaze naturale din România, Distrigaz Sud, pe care l-a preluat de la statul român în 2005.

Un oficial al MEF a declarat, în luna noiembrie a anului trecut, că Jozias Johannes van Aartsen, coordonatorul proiectului PEOP, i-a expus ministrului Economiei şi Finanţelor Varujan Vosganian posibilitatea extinderii conductei de la Trieste (Italia) până la Marsilia (Franţa).

Potrivit lui Palaşcă, România ar susţine şi participarea în proiect a Kazahstanului, ţară care şi-a anunţat deja disponibilitatea de a livra ţiţei în oleoduct, şi va solicita şi Azerbaidjanului o poziţie clară privind implicarea în construcţia conductei.

"Implicarea Kazahstanului poate viza două aspecte. În primul rând, faptul că ei vor să livreze petrol prin această conductă, apoi, România va susţine chiar o participare a Kazahstanului cu acţiuni sau cu fonduri, dacă ei vor dori şi dacă sunt de acord şi ceilalţi parteneri implicaţi în PEOP. Poziţia lor este, poate, determinantă pentru acest proiect", a spus Palaşcă.

Compania petrolieră deţinută de statul kazah KazMunaiGaz a preluat, anul trecut, participaţia majoritară la grupul Rompetrol, fondat de omul de afaceri Dinu Patriciu. Prin această achiziţie, KazMunaiGaz a obţinut accesul la piaţa europeană de produse petroliere şi şi-a dublat capacitatea de rafinare a ţiţeiului, în condiţiile în care Rompetrol deţine două rafinării, Petromidia şi Vega, cu capacităţi totale de peste patru milioane de tone anual.

Statele care ar urma să fie tranzitate de PEOP trebuie să îşi exprime fără echivoc poziţia faţă de proiect, a adăugat Palaşcă. El a afirmat că România, Serbia şi Croaţia susţin construcţia oleoductului, în timp ce Slovenia adoptă o poziţie de expectativă.

"Cea mai importantă este poziţia Italiei, care până acum nu a dat nicio reacţie la nivel guvernamental sau al companiilor italiene din domeniu cu privire la susţinerea efectivă a proiectului", a spus Palaşcă.

Reprezentanţii MEF vor continua în perioada următoare discuţiile cu Kazahstan şi Azerbaidjan - state care ar urma să asigure livrări de ţiţei prin oleoduct - pentru a obţine din partea acestora angajamente ferme.

Proiectul PEOP, cu o lungime de 1.400 km, corespunde obiectivului Uniunii Europene de reducere a dependenţei energetice faţă de Rusia şi ţările din Orientul Mijlociu. Capacitatea anuală a conductei va fi de 60-90 de milioane de tone de petrol (1,2-1,8 milioane de barili pe zi), iar finalizarea lucrărilor sunt estimate în 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici