România va majora TVA în viitorul apropiat

Majorarea TVA în România şi Cehia este aşteptată de cei mai mulţi experţi financiari intervievaţi de institutul german ZEW şi Erste Bank, care anticipează, totodată, că cele două ţări vor reuşi să-şi reducă deficitul bugetar până la finele anului 2010.

28 afișări
Imaginea articolului România va majora TVA în viitorul apropiat

România va majora TVA în viitorul apropiat (Imagine: Mediafax Foto)

În privinţa posibilităţii majorării TVA de către statele din regiune în perioada următoare, câte 20% dintre respondenţi cred că România şi Cehia vor aplica o astfel de măsură, fiind cele mai mari ponderi dintre toate ţările.

Participanţii la sondaj au fost întrebaţi ce măsuri de reducere a deficitului bugetar anticipează că vor fi adoptate în viitorul apropiat în Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

"Cele mai utilizate instrumente (pentru reducerea deficitului bugetar - n.r.) sunt privatizările activelor deţinute de stat, majorarea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) şi reducerea cheltuielilor publice", se arată într-un raport realizat de ZEW în colaborare cu grupul financiar austriac Erste.

Experţii atribuie în mod clar o importanţă mai scăzută majorării TVA decât limitării cheltuielilor, pentru reducerea deficitelor bugetare.

"Reducerea cheltuielilor publice este măsura cea mai anticipată de experţi, care cred că aceasta ar putea fi aplicată de toate ţările. Astfel, 53% din răspunsuri au indicat că statele vor reduce costurile. Experţii anticipează că în special guvernul Ungariei va limita cheltuielile", se precizează în raport.

În acelaşi timp, 17% dintre experţii chestionaţi anticipează că România va apela în viitorul apropiat la privatizări pentru limitarea deficitului bugetar şi doar 14% cred că guvenul îşi va reduce cheltuielile.

"Majoritatea experţilor consideră că Cehia şi România vor reuşi să-şi reducă deficitul bugetar până la finele anului viitor. Astfel, diminuarea deficitului public este anticipată de 67% din respondenţi în cazul Cehiei şi de 60% în România", se mai spune în raport.

Experţii financiari au fost rugaţi să evalueze măsurile care ar putea să reducă deficitele bugetare.

Majoritatea participanţilor la sondaj consideră că eficacitatea reducerii cheltuielilor publice pentru scăderea deficitului bugetar este foarte ridicată (40%) sau ridicată (37%).

Pe de altă parte, majorarea TVA este evaluată de experţii financiari ca fiind mai puţin eficientă. Jumătate din respondenţi apreciază că majorarea TVA are un impact neutru, iar 31% dintre aceştia cred că măsura are o influenţă puternică.

"Cel mai puţin eficace instrument în opinia experţilor este privatizarea, doar 28% dintre respondenţi indicând că această măsură are o eficienţă foarte puternică sau puternică. Pe de altă parte, 44% dintre respondenţi consideră că privatizarea are un efect scăzut sau foarte scăzut. Rezultatul ar putea reflecta capacitatea privatizării de a genera pe termen scurt intrări de capital, dar de a nu influenţa bugetul pe termen lung", se precizează în raport.

Institutul german ZEW, Centrul pentru Cercetare Economică Europeană, Mannheim, şi grupul Erste Bank AG, realizează lunar un sondaj pentru regiunea Europei Centrale şi de Est, Austria şi zona euro.

Sondajul, realizat în rândul a 71 de experţi pentru piaţa financiară, în perioada 28 octombrie - 9 noiembrie, a fost publicat în raportul din luna decembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici