România va solicita CE să accepte majorarea accizei cu diferenţa de curs

România va solicita Comisiei Europene să permită României amânarea creşterii cotelor la accize de la 1 ianuarie 2010, conform calendarului convenit, şi să permită majorarea taxelor doar cu diferenţa de curs valutar, de 14,2% în raport cu euro, potrivit ministrului Gheorghe Pogea.

25 afișări
Imaginea articolului România va solicita CE să accepte majorarea accizei cu diferenţa de curs

România va solicita CE să accepte majorarea accizei cu diferenţa de curs (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

"Există un calendar de creştere a accizelor agreat cu Comisia Europeană. Din păcate, preţul plătit la accize are în vedere şi evoluţia cursului de schimb, care s-a depreciat cu 14,2%. Din cauză că deprecierea cursului de schimb este substanţială, Ministerul Finanţelor, prin Departamentul de analize, a propus să nu mai fie majorată şi acciza în euro, ci să fie splitată, pentru că impactul financiar asupra contribuabilior ar putea fi extrem de mare. Nu pot fi suportate de populaţie ambele efecte", a spus Pogea.

Accizele pe 2010 se vor calcula la un curs de schimb 4,2688 lei/euro, anunţat la 1 octombrie de Banca Centrală Europeană (BCE). Cursul este mai mare cu 14,2% faţă de cotaţia din urmă cu un an, de 3,7364 lei/euro, folosită la calculul accizelor pentru 2009.

"Această depreciere a cursului, la care s-ar adăuga un nivel de creştere echivalent, ar putea duce la creşteri cu 28-30% la unele accize", a spus Pogea.

Întrebat dacă amânarea majorării accizelor s-ar putea produce pentru lunile aprilie şi septembrie ale anului viitor, ministrul a răspuns că "de regulă, da, dar va trebui să discutăm cu partenerii noştri (Comisia Europeană - n.r.)".

"De la 1 ianuarie, nu va creşte acciza, ci vor fi avute în vedere doar influenţele cursului valutar asupra cărora nu putem acţiona", a conchis Pogea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici