Românii ar putea retrage numerar de pe card de la comercianţii cu vânzări mari

Românii ar putea retrage numerar, în limita a 150 de lei, direct de la comercianţii cu vânzări mari, de la care cumpără cu plata prin card, printr-un serviciu pe care Visa vrea să îl lanseze în termen scurt, a declarat directorul general pentru România la Visa Europe, Cătălin Creţu.

54 afișări
Imaginea articolului Românii ar putea retrage numerar de pe card de la comercianţii cu vânzări mari

Românii ar putea retrage numerar de pe card de la comercianţii cu vânzări mari

"Cash Back reprezintă un serviciu de eliberare de numerar la comercianţi, în limita sumei de 150 de lei, dar numai după ce se realizează o tranzacţie de vânzare-cumpărare prin POS. Serviciul are rolul de a stimula tranzacţiile cu carduri la comercianţi", a afirmat Creţu în cadrul unei conferinţe de presă.

El a menţionat că valoarea tranzacţiilor efectuate la comercianţi a crescut după implementarea serviciului Cash Back pe pieţele mature, unde funcţionează deja.

Potrivit planului Visa, serviciul nu va fi disponibil în mod generalizat la toţi comercianţii, ci doar la cei cu trafic mare, precum supermarketurile şi reţelele de benzinării.

Oficialul Visa a menţionat că doreşte implementarea serviciului "pe termen scurt", dar că acest lucru depinde de bănci.

"Comercianţii nu vor percepe comision la retragerea de numerar, dar vor avea ca avantaj scoaterea numerarului din casă şi o majorare a vânzărilor", a precizat Creţu după conferinţa de presă.

Visa mai intenţionează să lanseze şi alte servicii, printre care cardul Prepaid, plata către agenţiile guvernamentale şi plata la companiile de utilităţi.

Creţu a explicat că toate iniţiativele sunt concentrate în continuare pe "lupta împotriva numerarului", în contextul în care comportamentul românilor este în continuare preponderent orientat spre retrageri masive de numerar de la bancomate, deşi beneficiile cele mai mari pentru toţi participanţii sunt la plata la comercianţi.

"Una din patru tranzacţii este efectuată la comercianţi, ceea ce este remarcabil pentru această piaţă. În 2007, doar 18% dintre tranzacţii erau realizate la comercianţi. (...) Vom consolida acest trend pozitiv prin campanii de informare a consumatorilor, care vor fi lansate în curând", a spus Creţu.

El a menţionat că la fiecare 100 de euro cheltuiţi în România, 1,7 euro sunt plăţi prin cardurile Visa, comparativ cu un euro anul trecut.

"Aşteptăm în continuare o creştere solidă a valorii tranzacţiilor la comercianţi, dar, evident, suntem prudenţi, pentru că există un impact al crizei asupra economiei româneşti. Această industrie va continua să aibă creştere pe acest indicator. Evident, când vorbim de criză vorbim de creşterea şomajului şi scăderi ale cardurilor de salarii, însă din volumele înregistrate nu se observă un fenomen dramatic", a adăugat Creţu.

Visa deţine o cotă de 58% din valoarea tranzacţiilor efectuate la comercianţi pe piaţa din România, potrivit lui directorului companiei.

Valoarea totală a tranzacţiilor prin carduri Visa emise în România a crescut în anul fiscal 2008, încheiat în iunie, cu 29,8% faţă de anul anterior, în timp ce numărul cardurilor s-a majorat cu 15,7%. Cheltuielile efectuate de posesorii de carduri Visa prin intermediul terminarelor POS instalate la comercianţi au crescut cu 76,3%, iar numărul tranzacţiilor a avansat cu 65,4%.

În Europa există peste 360 milioane carduri Visa de debit, credit şi business, iar la sfârşitul anului fiscal 2008, acestea au fost utilizate pentru plăţi şi retrageri de numerar evaluate la peste 1,3 mii de miliarde euro.

Astfel, din totalul cheltuielilor efectuate în Europa, 11,4% au fost cu un card Visa, respectiv un euro la fiecare 9 euro cheltuiţi.

Visa Europe este o asociaţie de membri, o organizaţie deţinută şi condusă de cele 4.600 bănci membre din Europa, care a fost încorporată în iulie 2004. În octombrie 2007, Visa Europe a devenit independentă de noua corporaţie globală Visa Inc., cu o licenţă exclusivă, irevocabilă şi perpetuă în Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici