Romgaz va negocia achiziţia de gaze pentru Nabucco

Romgaz va negocia, reprezentând România, achiziţia de gaze din Orientul Mijlociu pentru gazoductul Nabucco, după ce Transgaz i-a cedat acest drept, iar România riscă să fie doar o piaţă de tranzit, nu şi un beneficiar al gazelor.

21 afișări
Imaginea articolului Romgaz va negocia achiziţia de gaze pentru Nabucco

Romgaz va negocia achiziţia de gaze pentru Nabucco (Imagine: Mediafax Foto)

Dacă România nu va reuşi să încheie acorduri pentru achiziţia de gaze din Orientul Mijlociu, nu va avea surse alternative pentru alimentarea cu gaze, care este şi scopul gazoductului.

"Trangaz, care prin lege nu poate fi furnizor de gaze, a cedat acest drept Romgazului, în urmă cu două-trei luni. Dacă nu se mişcă repede, riscăm să pierdem această oportunitate şi să fim doar o ţară de tranzit", a declarat, miercuri, directorul de cercatare şi inginerie din Transgaz, Vlad Pavlovschi.

Potrivit sursei citate, toţi ceilalţi membri ai consorţiului Nabucco au avut deja discuţii cu producătorii din zona Caspică, dar niciunul nu a semnat încă vreun acord.

Partenerii consorţiului au dreptul să rezerve 50% din capacitatea de transport al gazelor prin Nabucco, care va fi împărţită egal celor şase companii din consorţiu, respectiv OMV, Bulgargaz, Transgaz, RWE, Botaş şi MOL, iar restul va fi alocat prin licitaţie în luna septembrie.

România are dreptul la transportul prin Nabucco a două miliarde metri cubi de gaze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici