Rompetrol: Preţul carburanţilor din România va creşte anul viitor cu 5-7%

Preţurile la pompă ale carburanţilor pe piaţa de profil românească ar putea creşte în 2010 cu 5-7%, la o medie de 4,2 lei pe litru, pe fondul majorării accizelor şi dacă nivelul mediu al barilului de ţiţei va ajunge la 80 dolari, potrivit Rompetrol Downstream, divizia de distribuţie a Rompetrol.

50 afișări
Imaginea articolului Rompetrol: Preţul carburanţilor din România va creşte anul viitor cu 5-7%

Rompetrol: Preţul carburanţilor din România va creşte anul viitor cu 5-7% (Imagine: Mediafax Foto)

"Factorii externi, pe care nu-i putem controla, şi care au o influenţă majoră în stabilirea preţului la pompă sunt cursul valutar, nivelul accizelor şi cotaţiile barilului de ţiţei. Ce putem noi controla sunt cheltuielile de logistică şi cele operaţionale. Suntem focusaţi pe reducerea acestor din urmă cheltuieli", a declarat agenţiei MEDIAFAX directorul comercial al Rompetrol Downstream, Iulian Antonache.

Pentru 2010, Rompetrol Downstream estimează un preţ mediu al barilului de 80 dolari, iar compania ia în calcul un curs de 3-3,1 lei pe dolar, respectiv 4,2-4,3 lei pe euro.

Anul trecut, preţul mediul al ţiţeiului a fost de aproape 100 de dolari pe baril, iar joi era puţin sub 80 de dolari pe baril.

Potrivit sursei citate, accizele pentru carburanţi vor creşte cu 18%, din care 4% va reprezenta modificarea nivelului acestora în euro, iar restul diferenţa dintre cursul valutar stabilit pentru 2010 şi cel din 2009, de la 3,7364 lei/euro în acest an la 4,2688 lei/euro.

"Din 1 ianuarie 2010 acciza la benzină va creşte de la 436 euro pe tonă la 452 euro pe tonă, iar pentru motorină va urca de la 336 euro pe tonă la 347 euro pe tonă", a spus Antonache.

El a adăugat că 45% din preţul la pompă al carburanţilor este reprezentat de taxe şi accize. În cazul benzinei, acciza reprezintă 36% din preţ, respectiv 27% în cazul motorinei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici