Rompetrol vrea să-şi plătească o parte din datoria către stat

Rompetrol Rafinare vrea să-şi majoreze capitalul social cu 450 milioane lei, prin aport în numerar din partea acţionarilor, pentru plata unei părţi a datoriei către stat.

25 afișări
Imaginea articolului Rompetrol vrea să-şi plătească o parte din datoria către stat

Rompetrol vrea să-şi plătească o parte din datoria către stat (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Acţionarii companiei vor dezbate, la 30 iunie, "Majorarea capitalului printr-un nou aport în numerar într-un cuantum de până la 450 milioane lei, aport în numerar special destinat efectuării de către societate a unei plăţi parţiale şi răscumpărării unei părţi corespunzătoare din obligaţiunile emise de societate", se arată în convocatorul AGA transmis, joi, de Rompetrol Rafinare, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Operaţiunea va fi efectuată prin emisiunea a maxim 4,5 miliarde lei, la valoare nominală de 0,1 lei pe unitate.

Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, susţine că Executivul nu ar fi nevoit să reducă pensiile mici dacă omul de afaceri Dinu Patriciu şi-ar plăti datoriile către statul român, în valoare de 600 de milioane de dolari.

Udrea a menţionat, într-o emisiune la B1 TV, că termenul pentru plata datoriei expiră toamna aceasta, dar KazMunaiGaz, care a achiziţionat de la Dinu Patriciu compania Rompetrol, nu îşi poate plăti datoria.

"Dacă domnul Dinu Patriciu, mentorul şi finanţatorul domnului Crin Antonescu (...), şi-ar plăti datoria către statul român, de 600 de milioane de dolari, nu ar mai trebui să tăiem pensiile mici", a spus Elena Udrea.

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Directorul financiar al Rompetrol, Dimitri Grigoriev, a declarat la finele lunii aprilie că grupul KazMunaiGaz, care controlează Rompetrol, nu va putea plăti întreaga datorie către statul român, în valoare totală de 2,4 miliarde lei, una dintre soluţii fiind restructurarea datoriei pe următorii trei-patru ani.

Rompetrol Rafinare face parte din grupul Rompetrol, controlat de compania petrolieră de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.

Cele mai recente tranzacţii cu acţiunile companiei au avut loc la BVB miercuri, la preţul de 0,071 lei pe unitate, în urcare cu 6,77% faţă de referinţă, cotaţie la care capitalizarea companiei este de aproximativ 1,5 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici