Roşia Montană Gold Corporation disponibilizează aproximativ 80% dintre angajaţi, 1.000 de familii din Apuseni vor fi afectate

Aproximativ 1.000 de familii din zona minieră Apuseni vor fi afectate de reducerea activităţii companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), care a anunţat că va disponibiliza aproximativ 80 la sută dintre angajaţi.

440 afișări
Imaginea articolului Roşia Montană Gold Corporation disponibilizează aproximativ 80% dintre angajaţi, 1.000 de familii din Apuseni vor fi afectate

Roşia Montană Gold Corporation disponibilizează aproximativ 80% dintre angajaţi, 1.000 de familii din Apuseni vor fi afectate

Roşia Montană Gold Corporation arată, într-un comunicat de presă transmis agenţiei MEDIAFAX, că este constrânsă să-şi reducă foarte mult activitatea, efectul acestei măsuri fiind reducerea numărului de angajaţi cu aproximativ 80 la sută.

"Compania va depune la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba planul de restructurare, care presupune un program de concedieri colective, făcând toate eforturile posibile pentru a diminua impactul social al acestei măsuri. Cumulat, circa 1.000 de familii din zona minieră a Munţilor Apuseni vor fi afectate de reducerea activităţii companiei miniere", a precizat RMGC în comunicat.

Potrivit companiei, 367 dintre cei 481 de salariaţi ai RMGC îşi vor pierde locul de muncă începând cu luna aprilie 2014, peste 100 de locuri de muncă din programele sociale finanţate de RMGC se vor pierde ca urmare a reducerii de activitate, alte peste 300 de locuri de muncă de la companiile furnizoare de bunuri şi servicii (materiale de construcţii, transport, reparaţii auto, alimente, papetărie, echipamente IT, servicii de arhitectură şi proiectare etc) din Roşia Montană, din zona Munţilor Apuseni şi din judeţul Alba se estimează că se vor pierde, iar 283 de beneficiari ai programului social pe care RMGC l-a derulat în Roşia Montană şi în zonă au rămas fără niciun sprijin.

Compania RMGC, care deţine o licenţă valabilă de exploatare minieră pentru zăcământul de aur şi argint de la Roşia Montană, precizează că va menţine, la un nivel restrâns, activităţile care permit păstrarea licenţei miniere şi continuarea avizării proiectului, la care se adaugă şi un nivel minim de activităţi administrative şi de suport.

"Se va reduce la minimum numărul angajaţilor implicaţi în alte activităţi care în acest moment sunt stopate sau foarte mult restrânse - cum ar fi construcţii, restaurarea obiectivelor de patrimoniu, cercetarea şi restaurarea galeriilor miniere, restaurarea caselor din centrul istoric al localităţii, activităţi de relocare, comunicare etc. Astfel, lucrările de amenajare a galeriei Cătălina Monuleşti vor fi suspendate, lucrările de proiectare şi reabilitare ale Centrului Istoric al Roşiei Montane vor fi suspendate, lucrările de amenajare a unităţilor de primire turişti (hotelul "Primăria Veche" precum şi pensiunea din Şcoala Veche) vor fi suspendate şi toate programele de asistenţă socială şi comunitară vor fi suspendate", se mai arată în comunicat.

Compania precizează că dincolo de efectele sociale, întreruperea programelor de investiţii şi restrângerea activităţii companiei miniere pot duce la degradarea ireversibilă a patrimoniului cultural, la pierderea tuturor progreselor făcute până acum în cercetare şi restaurare, precum şi la agravarea problemelor de mediu existente.

Pe parcursul anului 2013, proiectul Roşia Montană a fost evaluat de o comisie interministerială, de o comisie interparlamentară specială şi de toţi membrii Parlamentului României, fără a exista un răspuns final cu privire la autorizarea investiţiei.

Preşedintele Sindicatului Roşia Montană, Cristian Albu, declara, în 13 martie, pentru MEDIAFAX, că aproximativ 400 din cei 500 de angajaţi ai companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation, care din 1 martie se află în şomaj tehnic, vor fi disponibilizaţi începând din aprilie şi până la mijlocul lunii mai.

Compania Roşia Montană Gold Corporation este o societate minieră româno-canadiană care derulează proiectul minier de la Roşia Montană, aflându-se în prezent în stadiul de evaluare şi autorizare a acestuia. Proiectul ar însemna exploatarea cu cianuri a zăcământului auro-argintifer din zonă, astfel încât a stârnit numeroase controverse şi proteste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici