Rusia avertizează asupra unei noi crize a gazului cu Ucraina

Rusia se teme de o "nouă criză" a gazului cu Kievul, din cauza situaţiei financiare a societăţii ucrainene de hidrocarburi Naftogaz, relatează, joi, agenţiile de presă ruseşti, citând surse din cadrul unei delegaţii guvernamentale ruseşti aflate în vizită la Astana.

19 afișări
Imaginea articolului Rusia avertizează asupra unei noi crize a gazului cu Ucraina

Rusia avertizează asupra unei noi crize a gazului cu Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă afacerile Naftogaz sunt atât de neprofitabile în plan financiar cum afirmă Centrul de cercetări în domeniul energiei, putem trage concluzia că ne putem afla în faţa unei noi crize", a declarat această sursă, care l-a însoţit pe premierul rus, Vladimir Putin, în capitala kazahă.

Naftogaz a dezminţit însă existenţa unui asemenea risc, insistând asupra stării financiare bune a companiei ucrainene.

"Nu ne aşteptăm la nici o criză, situaţia financiară a companiei este stabilă", a declarat purtătorul de cuvânt al Naftogaz, Valentin Zemlianski.

Potrivit sursei ruse, compania ucraineană nu dispune de mijloacele financiare pentru a achiziţiona gaze în această vară şi a le stoca pentru perioada de iarnă în rezervoarele subterane şi nu are nici posibilitatea de a găsi finanţare pe piaţă.

Pe de altă parte, "limita plăţilor în avans" a gigantului rusesc Gazprom "a fost în mare parte atinsă", a explicat aceeaşi sursă, adăugând că Naftogaz a "primit deja o plată în avans pentru tranzitul (gazului rusesc spre Europa) aferent anului 2009".

"Dacă partea ucraineană nu poate în cele din urmă să rezolve (problema) plăţilor pentru injecţiile de gaz în stocurile subterane, aceasta înseamnă că la iarnă Naftogaz nu va putea să-şi respecte în totalitate obligaţiile în materie de tranzit al gazului rusesc către consumatorii europeni", a arătat aceeaşi sursă.

Premierul rus, Vladimir Putin, se va întâlni, vineri, la Astana cu omologul ucrainean, Iulia Timoşenko, cu prilejul unui summit al şefilor de guverne din Comunitatea Statelor Independente (ţările fostei URSS, mai puţin statele baltice şi Georgia).

În ianuarie, Moscova şi Kievul au fost protagoniştii unui grav conflict în privinţa gazelor, care a însemnat două săptămâni de înterupere totală a livrărilor de gaze ruseşti către clienţii occidentali ai Gazprom.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici