Rusia va elimina activele în dolari din fondul naţional

Rusia va elimina dolarul SUA din Fondul Naţional al Bunăstării (NWF), în valoare de 186 miliarde de dolari, în timp ce Washingtonul continuă să impună sancţiuni Moscovei, scrie CNBC.

220 afișări
Imaginea articolului Rusia va elimina activele în dolari din fondul naţional

Rusia va elimina activele în dolari din fondul naţional

Decizia a fost anunţată joi la Forumul Economic Internaţional din Sankt Petersburg de ministrul finanţelor Anton Siluanov. "La fel ca banca centrală, am decis să reducem investiţiile NWF în active în dolari", a declarat el reporterilor, potrivit unei traduceri a Reuters, adăugând că fondul va investi în schimb în euro, yuani chinezi şi active în aur.

Se aşteaptă ca modificările să aibă loc în luna următoare. Odată finalizată, ponderea activelor în euro din fond este de aşteptat să se ridice la 40%, yuanul la 30% şi aurul la 20%. Yenul japonez şi lira sterlină vor reprezenta probabil 5% fiecare.

Timothy Ash, strateg suveran al pieţelor emergente la BlueBay Asset Manager, a descris decizia de a renunţa la activele în dolari SUA drept „foarte politică”, care are menirea de a „trimite un semnal” administraţiei preşedintelui Joe Biden înainte de viitoarea întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin .

„Mesajul este „nu avem nevoie de SUA, nu trebuie să tranzacţionăm în dolari şi suntem invulnerabili la sancţiunile americane”, a spus el într-o notă de cercetare, după anunţ, adăugând că ar putea fi interpretat ca un semn că Moscova se aşteaptă la mai multe sancţiuni din partea SUA

Administraţia Biden a impus o serie de noi sancţiuni împotriva Moscovei în aprilie în legătură cu presupusa ingerinţă în alegerile din 2020, un atac cibernetic colosal împotriva reţelelor guvernamentale şi corporative din SUA, dar şi cu anexarea ilegală şi ocuparea Crimeei şi încălcările drepturilor omului. Guvernul rus neagă toate acuzaţiile.

Bazat pe banii pe care Rusia îi câştigă din petrol, NWF a fost iniţial conceput pentru a sprijini sistemul naţional de pensii. Face parte din rezervele de aur şi valută ale Rusiei, care au totalizat 600,9 miliarde de dolari pe 27 mai, potrivit Reuters.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici