S&P a revizuit perspectiva ratingurilor Transgaz, de la negativă la stabilă

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a revizuit perspectiva ratingurilor companiei de stat Transgaz Mediaş de la negativă la stabilă, ca urmare a deciziei similare privind perspectiva calificativului de ţară al României.

21 afișări
Imaginea articolului S&P a revizuit perspectiva ratingurilor Transgaz, de la negativă la stabilă

S&P a revizuit perspectiva ratingurilor Transgaz, de la negativă la stabilă (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Calificativele Transgaz pentru credite pe termen lung au fost confirmate la "BBB-" în monedă locală şi "BB+" în valută, se arată într-un comunicat al S&P.

"Revizuirea perspectivei Transgaz urmează celei a României, ca urmare a implementării cu succes a programului de consolidare a finanţelor statului", a declarat analistul S&P Tania Tsoneva.

Ratingul Transgaz continuă să reflecte poziţia solidă, de monopol, fluxul de lichidităţi predictibil generat de activitatea de transport a gazelor naturale şi situaţia financiară robustă a companiei.

Aceste aspecte pozitive sunt, însă, anulate de baza de active învechite a Transgaz, implicarea în proiectul Nabucco şi unele reminiscenţe ale economiei de tranziţie din România, conform sursei citate.

Ratingul "BBB-" în monedă locală se bazează pe ratingul individual a companiei ("BBB-"), dar şi pe "probabilitatea ridicată ca statul român să ofere Transgaz ajutor suficient şi la momentul oportun în cazul unor dificultăţi financiare", se arată în comunicat.

Probabilitatea unui sprijin extraordinar pentru Transgaz se bazează pe "rolul foarte important" pentru sectorul energetic românesc şi "legăturile puternice"cu guvernul, acţionarul majoritar.

S&P nu se aşteaptă ca statul român, care deţine 73,5% din Transgaz, să vândă acţiuni la companie pe termen scurt, după oferta publică iniţială din 2007 şi transferul unui pachet de 14,9% către Fondul Proprietatea.

În viziunea analiştilor S&P, Transgaz se va concentra, în continuare, pe transportul de gaze naturale şi va menţine performanţe operaţionale adecvate şi un grad de îndatorare redus.

Anumite presiuni asupra creditului individual al companiei ar putea să apară ca urmare a incertitudinilor legate de implicarea financiară în proiectul Nabucco. Odată anunţate, aceste angajamente ar putea afecta situaţia financiară a Transgaz, în lipsa unui sprijin tangibil din partea statului.

Investiţiile în Nabucco vor fi limitate până la asigurarea cadrului legal şi financiar al proiectului, cel mai devreme spre finalul anului 2010, consideră S&P.

Alţi factori care pot influenţa negativ ratingurile includ incapacitatea de a implementa sau o întârziere a programului de investiţii, respectiv depăşirea fondurilor alocate pentru investiţii sau a costurilor operaţionale planificate.

O modificare negativă a calificativului României va conduce, probabil, la o revizuire în scădere a ratingului Transgaz. Orice dovadă a reducerii sprijinului statului în general sau în privinţa implicării în proiectul Nabucco, ar putea conduce la o reevaluare a susţinerii die care beneficiază compania.

Având în vedere că ratingul Transgaz se află la acelaşi nivel cu cel al României, S&P consideră că nu există perspective pentru o eventuală revizuire în creştere a calificativului.

S&P a revizuit, în martie, de la negativă la stabilă perspectiva ratingurilor pe termen lung ale României, în valută şi monedă locală, ca urmare a programului susţinut de reformă bugetară şi a probabilităţii ca Guvernul să continue respectarea acordului cu FMI.

Ratingurile României au fost confirmate la "BB+" şi "B" pentru împrumuturi în valută, pe termen lung şi scurt, respectiv la "BBB-" şi "A-3" în monedă locală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici