S&P: Alegerea lui Hollande ca preşedinte al Franţei nu are impact imediat asupra ratingului ţării

Agenţia de rating Standard & Poor’s (S&P), care în ianuarie a retrogradat Franţa, de la "AAA" la "AA+", a anunţat luni că alegerea lui Francois Hollande în alegerile prezidenţiale din Franţa nu are "un impact iemdiat" asupra calificativului sau perspectivei acestuia.

134 afișări
Imaginea articolului S&P: Alegerea lui Hollande ca preşedinte al Franţei nu are impact imediat asupra ratingului ţării

S&P: Alegerea lui Hollande ca preşedinte al Franţei nu are impact imediat asupra ratingului ţării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"S&P nu adoptă o poziţie politică în privinţa candidaţilor individuali sau a rezultatului oricăror alegeri", potrivit unui comunicat al agenţiei.

Totuşi, notează analiştii agenţiei, politicile guvernului unui stat au impact direct asupra bonităţii ţării. Ratingul S&P încorporează estimări privind consecinţele politicilor adoptate de oficialii aleşi.

S&P va analiza opţiunile preşedintelui ales al Franţei şi cele ale următorului guvern, care va fi format după alegerile parlamentare din iunie.

Agenţia consideră, în concordanţă cu perspectiva negativă a ratingului "AA+", că există o posibilitate din trei pentru o retrogradare în acest an sau în 2013.

Franţa are perspectivă negativă şi de la celelalte două mari agenţii de rating, Moody's şi Fitch.

Francois Hollande, în vârstă de 57 de ani, a devenit duminică primul preşedinte socialist al Franţei după 17 ani, obţinând 51,67% din voturi potrivit rezultatelor oficiale aproape definitive, anunţate de Ministerul de Interne. Victoria socialistului este interpretată drept un vot-sancţiune împotriva preşedintelui conservator aflat la sfârşit de mandat, Nicolas Sarkozy.

Hollande a cauzat îngrijorare în rândul investitorilor în timpul campaniei electorale, cerând atenuarea politicilor de austeritate, promovate de Germania, şi adoptarea unor măsuri care să susţină creşterea economică în Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici