S&P pregăteşte actualizarea ratingurilor celor mai mari 30 de bănci ale lumii. Care sunt băncile care ar putea fi retrogradate

Standard & Poor's va prezenta în următoarele trei săptămâni actualizări ale ratingurilor de credit pentru cele mai mari 30 de bănci ale lumii şi ar putea retrograda câteva nume mari în această perioadă, în contextul presiunilor tot mai mari de pe pieţele financiare.

958 afișări
Imaginea articolului S&P pregăteşte actualizarea ratingurilor celor mai mari 30 de bănci ale lumii. Care sunt băncile care ar putea fi retrogradate

S&P pregăteşte actualizarea ratingurilor celor mai mari 30 de bănci ale lumii. Care sunt băncile care ar putea fi retrogradate (Imagine:Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Printre băncile care ar putea fi retrogradate se numără Bank of America, Citigroup şi Morgan Stanley, a declarat Baylor Lancaster, analist la CreditSights Inc.

Contactaţi de Reuters, reprezentanţii celor trei instituţii de credit au refuzat să comenteze informaţiile.

Unele bănci europene ar putea fi de asemenea afectate.

S&P a modificat în sens negativ, pe 9 noiembrie, perspectivele privind sectorul bancar şi industria serviciilor de sănătate din mai multe ţări, inclusiv Danemarca, Suedia, Finlanda şi Olanda.

Actualizarea ratingurilor celor mai mari bănci se încadrează în restructurarea metodologiei S&P pentru evaluarea situaţiei financiare a celor 750 de gruprui bancare pe care le monitorizează.

Agenţia, criticată dur pentru că a atribuit ratinguri de top derivatelor pe credite ipotecare al căror colaps a condus la criza financiară mondială din 2008, lucrează de peste un an la modificarea metodologiei.

După ce problemele agenţiei de rating au determinat compania-mamă, grupul McGraw Hill, să se divizeze, S&P încearcă să-şi refacă portofoliul de produse şi să-şi repare reputaţia.

S&P a luat măsuri pentru a pregăti pieţele pentru schimbările planificate, însă prezentarea propriu-zisă a actualizărilor ar putea lua prin surprindere mulţi investitori, consideră analiştii.

"Unul dintre motivele pentru care ar putea apărea surprize este că noua metodologie este foarte complexă şi foarte greu de simulat", notează un analist al JPMorgan Chase Londra.

S&P nu a dat niciun indiciu privind proporţia eventualelor retrogradări ale marilor bănci, dar a arătat că pieţele trebuie să se aştepte la diferenţiere de la o regiune la alta. Europa de Vest stă mai prost decât America Latină şi Asia, potrivit datelor anunţate pe 9 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici