S&P: România, printre statele emergente cele mai vulnerabile la o intensificare a crizei creditelor

România se află pe locul trei, după Islanda şi Liban, într-un clasament realizat de agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's al pieţelor emergente cele mai vulnerabile la o înăsprire a crizei creditelor la nivel global.

36 afișări
Imaginea articolului S&P: România, printre statele emergente cele mai vulnerabile la o intensificare a crizei creditelor

S&P: România, printre statele emergente cele mai vulnerabile la o intensificare a crizei creditelor (Imagine: Mediafax Foto)

Statele din Europa de Est reprezintă pieţele emergente cele mai vulnerabile în cazul înrăutăţirii crizei, potrivit unui raport al S&P, intitulat "De ce criza creditelor globale ar putea afecta mai mult statele suverane de pe pieţele emergente decât alte state".

"Credem că statele suverane din Europa de Est sunt cele mai expuse, în timp ce ţările din Asia şi America Latină, cu excedente comerciale şi importante rezerve valutare, sunt în general mai bine protejate împotriva lipsei de lichidităţi care ar putea apărea dacă economia globală înregistrează un declin mai accentuat", a declarat analistul Standard & Poor's Moritz Kraemer.

Totuşi, gradul de vulnerabilitate al fiecărui stat este determinat de dependenţa sa faţă de intrările de capital străin pentru finanţarea deficitului de cont curent şi evitarea crizelor din acest punct de vedere, se arată în raport.

Această tendinţă este subliniată de Indicele S&P al vulnerabilităţii din punct de vedere al lichidităţii, calculat pentru 40 de state.

Astfel, aproape toate statele cu o vulnerabilitate crescută se află în Europa, cu excepţia Libanului şi a Africii de Sud.

Islanda se află pe primul loc în clasament, cu cea mai crescută vulnerabilitate, fiind urmată de Liban, România, Letonia şi Turcia.

Ungaria şi Bulgaria se află pe locul şapte şi respectiv opt în acest clasament.

Cel mai puţin vulnerabil stat emergent este Chile, ca urmare a evoluţiei favorabile a contului curent, urmat de China, Venezuela, Trinidad, Tobago şi Nigeria.

Rusia este singurul stat emergent din Europa care face parte din grupul ţărilor mai puţin vulnerabile la o intensificare a crizei globale a creditelor.

Cum era de aşteptat, revizuirile în scădere ale ratingului de ţară şi perspectivele negative au vizat mai ales statele cele mai vulnerabile, în timp ce ţările mai puţin afectate au avut parte de ratinguri pozitive, se menţionează în raportul S&P.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici