Şaramet: Băncile au făcut un fetiş din risc şi încearcă să îl transfere în totalitate

Băncile din România au făcut un fetiş din risc şi încearcă să îl transfere în totalitate în "orice altă parte", inclusiv către clienţi, consideră Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

26 afișări
Imaginea articolului Şaramet: Băncile au făcut un fetiş din risc şi încearcă să îl transfere în totalitate

Şaramet: Băncile au făcut un fetiş din risc şi încearcă să îl transfere în totalitate (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Fetişizarea riscului de către bănci este una dintre cauzele pentru care ele se confruntă cu probleme de credibilitate. Au făcut un fetiş din risc. Riscul din perspectiva băncilor, care a condus la o anumită decredibilizare, este înţeles într-un singur fel: să-l ducem, dacă nu pe tot, cât mai mult, dincolo de noi, fie la instituţii de garantare, fie la clienţi, fie în alte părţi. Exagerarea conceptului de management al riscului din perspectiva înlăturării totale creează premise de lipsă de încredere. În general, managementul riscului înseamnă să îl minimalizezi, dar nu să îl transferi în totalitate", a spus Şaramet, în cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB.

Sistemul bancar afirmă că este prudent pentru că gestioneasză riscuri "greu de definit pe orizonturi foarte lungi" şi trebuie să încerce să estimeze evoluţiile economice pe aceste perioade de timp.

"În România, din păcate, şi nu din vina băncilor, a face predicţii pe un an înseamnă că eşti inconştient (...) Aceasta este o constrânegre pe care o suportăm cu toţii", a continuat Şaramet.

El a menţionat că şi Guvernul are un rol în asigurarea unui mediu predictibil, dar pentru a oferi acest lucru are nevoie de un mediu de afaceri neostil, constructiv şi care să aibă încredere întâi în propriile resurse.

Şaramet a spus că rolul băncilor într-o economie este de a sprijini financiar dezvoltarea afacerilor, dar în România numai 15% dintre IMM-uri iau finanţare de la instituţiile de credit.

Totodată, el a afirmat că doar două bănci din România, dintre-un total de 42, finanţează cu adevărat autorităţi publice.

"Fac apel la mediul economic şi la bancheri. Ei pot genera soluţii până la urmă şi pentru politicile guvernamentale, dar nu îi văd preocupaţi să gândească ce se întâmplă dincolo de poimâine", a mai spus preşedintele FNGCIMM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici