Scăderea dobânzilor la credite în lei se va menţine dacă fundamentele economice nu se schimbă

Tendinţa de scădere a dobânzilor la creditele în lei se va menţine dacă fundamentele economice actuale nu se schimbă, afirmă viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

326 afișări
Imaginea articolului Scăderea dobânzilor la credite în lei se va menţine dacă fundamentele economice nu se schimbă

Scăderea dobânzilor la credite în lei se va menţine dacă fundamentele economice nu se schimbă (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"În volumul creditelor nou acordate este remarcabil pentru România, pentru că pentru prima dată creditele în lei au dobânzi mai mici decât cele în valută, în anumite condiţii. Este o revoluţie. Există premisele ca această evoluţie să continue, dacă fundamentele economice se păstrează. Viziunea noastră în domeniul politicii monetare este că menţinându-se fundamentele economice, premisele reducerii costurilor la creditele în lei să continue. Ştiţi bine că în ceea ce priveşte costul creditelor în valută aceste mecanisme nu ţin de BNR", a spus Olteanu, la conferinţa "Restructurarea, o măsură de însănătoşire a companiilor", organizată de Ziarul Financiar.

El a mai arătat că şi cursul de schimb se va menţine în aceleaşi marje, în aceleaşi condiţii economice.

"Nu poţi să menţii un curs de schimb împotriva evoluţiei economiei. Din analizele colegilor mei, cursul de schimb este în marja actuală a economiei reale, dar premisele viitoare ţin de activitatea economică şi de stabilitatea politicilor publice. Atâta timp cât economia reală va susţine acest curs de schimb, el va rămâne stabil", a spus Olteanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici