SCANDALUL CĂRNII DE CAL: Exporturile de carne de cal şi de vită tranşată au scăzut dramatic

Exporturile de carne de cal şi de vită tranşată au scăzut dramatic în urma scandalului internaţional al cărnii de cal în care a fost implicată şi România, deşi carnea nu a provenit de la producători locali, cele mai mari cereri fiind anterior din Franţa şi Italia, potrivit Federaţiei Pro Agro.

557 afișări
Imaginea articolului SCANDALUL CĂRNII DE CAL: Exporturile de carne de cal şi de vită tranşată au scăzut dramatic

SCANDALUL CĂRNII DE CAL: Exporturile de carne de cal şi de vită tranşată au scăzut dramatic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vânzările de carne de cal, câte erau ele, 6.000 - 7.000 de tone, nu ne aşteptăm să se mai producă anul acesta. Sunt bani de care agricultura avea nevoie. Carnea de vită tranşată nu se mai exportă. Fiecare îşi pune întrebarea: dacă este carne de cal? Asta cu toate că vina nu a fost a noastră. În acest moment carnea de vită tranşată din România nu se mai exportă aproape deloc", a declarat marţi preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Alexandru Jurconi.

El a arătat că, deşi carnea de cal este cerută pe pieţele externe, nimeni nu mai are curajul pe plan local să creeze un lanţ de aprovizionare şi export pentru aceasta, după ce în multe state europene a fost descoperită, în ultimele săptămâni, carne de cal prezentată drept vită.

Jurconi a spus că în prezent nu se mai exportă aproape deloc carne de cal tranşată, iar cea mai mare cerere pentru aceasta venea din Franţa şi Italia.

Referindu-se la creşterea consumului de carne de cal în Franţa de pe plan local în ultimele săptămâni, preşedintele Pro Agro a menţionat că francezii au încredere în producţia naţională şi o susţin, ceea ce în România nu se întâmplă.

El a precizat că, în schimb, vânzările de carne de porc şi de pasăre nu sunt afectate.

România a fost în ultimii ani unul dintre cei mai mari exportatori de carne de cal la nivel mondial, înregistrând în anul 2011 exporturi în valoare de 13,1 milioane euro, pe locul 5 în Europa în urma Belgiei, Poloniei, Franţei şi Olandei, respectiv pe 9 la nivel mondial.

Astfel, România a exportat în 2011 carne de cal, catâr sau măgar în valoare de 13,1 milioane euro, faţă de 10,8 milioane euro în anul anterior. În 2009, aceste exporturi s-au cifrat la 7,9 milioane euro, faţă de 8,4 milioane euro în 2008, respectiv 7,7 milioane euro în 2007.

În primele 11 luni ale anului 2012, România a exportat carne de cal, catâr sau măgar în valoare totală de 12,3 milioane euro.

Principalele pieţe de export au fost anul trecut Belgia, Bulgaria, Italia şi Polonia. Exporturile către Bulgaria s-au cifrat la 3,1 milioane euro, în timp ce livrările în Belgia au atras încasări de 4,5 milioane euro. Italia a importat de aproape 2 milioane euro, iar Polonia de 1,6 milioane euro. România a mai exportat anul trecut carne de cal şi către Olanda, Austria, Ungaria, Grecia, Germania şi Cehia, însă în cantităţi nesemnificative, cu cifre de afaceri de ordinul zecilor de mii de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici