Scutiri speciale pentru beneficiarii conductei Nabucco

Companiile care vor beneficia de gaze din conducta Nabucco nu vor fi obligate să respecte legislaţia privind accesul terţilor la sistemele de transport şi nici metodologia specifică de tarifare, pe o perioadă de 25 de ani, potrivit unei decizii a Autorităţii de reglementare din domeniu.

15 afișări
Imaginea articolului Scutiri speciale pentru beneficiarii conductei Nabucco

Scutiri speciale pentru beneficiarii conductei Nabucco (Imagine: Mediafax/AFP)

Scutirea (de la aplicarea prevederilor referitoare la accesul terţilor la reţelele de transport şi de la aplicarea metodologiilor de tarifare specifice transportului gazelor prin conductă, n.r.) se va aplica la maximum 50% din capacitatea totală anuală disponibilă tehnic, dar nu mai mult de 15 miliarde de metri cubi/an, se arată în decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), publicată, marţi, în Monitorul Oficial.

Potrivit sursei citate, metodologia de tarifare se va aplica în mod egal şi nediscriminatoriu tuturor utilizatorilor gazoductului Nabucco.

Contactat de MEDIAFAX, şeful direcţiei de preţuri şi tarife din ANRE, Gabriel Sârbu, a declarat că scutirea se va aplica începând de la data de la care Comisia Europeană va aproba această înlesnire şi de la data la care devine operaţional primul tronson al gazoductului.

"Compania de proiect (Nabucco International Company - NIC, n.r) a obţinut deja această scutire din partea Austriei şi Ungariei, astfel noi suntem cel de-al treilea stat care va aplica aceeaşi măsură. Urmează să trimitem Comisiei Europene toate documentele spre avizare în decursul acestei săptămâni. Măsura se va aplica de la data la care va CE va aproba procedura", a spus Sârbu.

Potrivit acestuia, una dintre beneficiile acestei înlesniri se referă la perioada de încheiere a contractelor, adică pe termen lung, în prezent acordurile fiind încheiate cu operatorul de transport Transgaz pe cel mult un an.

Alte avantaje pentru utilizatorii Nabucco se referă la alocarea şi rezervarea de capacităţi.

Scutirea a fost aprobată cu respectarea unor condiţii, respectiv revizuirea metodologiilor de tarifare după 20 de ani de la data începerii operării primului tronson al gazoductului Nabucco şi restricţii pentru prevenirea situaţiei în care unul din acţionari poate ajunge să deţină o poziţie dominantă pe piaţa internă.

Totodată, fiecare companie implicată în construcţia gazoductului are obligaţia de a derula o ofertă publică de contractare a capacităţii înainte de începerea construcţiei gazoductului, iar tarifele practicate de NIC pentru utilizatorii conductei trebuie să se încadreze într-o marjă de 10% faţă de media europeană a tarifelor practicate pentru proiecte similare.

În cazul în care tronsonul care va tranzita România nu va fi pus în funcţiune în termen de cinci ani de la data acordării scutirii în statele membre sau cel mai târziu până la 31 decembrie 2014, scutirea va fi anulată.

Susţinut de grupul OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania), gazoductul Nabucco va livra 31 miliarde metri cubi de gaze naturale anual din zona Mării Caspice până în Austria, traversând o distanţă de 3.300 kilometri prin Turcia şi Balcani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici