Şefii "Big Four" din România: Taxa de solidaritate îi va determina pe IT-işti să plece din ţară /Exact oamenii care produc valoare adăugată sunt pedepsiţi

Introducerea taxei de solidaritate va anula parţial efectul scutirii IT-iştilor de la plata impozitului pe venit şi ar putea determina plecarea acestora din ţară, dar şi a altor angajaţi înalt calificaţi, au declarat, pentru Mediafax, Mihaela Mitroi, PwC România şi Gabriel Sincu, EY România.

1316 afișări
Imaginea articolului Şefii "Big Four" din România: Taxa de solidaritate îi va determina pe IT-işti să plece din ţară /Exact oamenii care produc valoare adăugată sunt pedepsiţi

Mitroi, PwC: Taxa de solidaritate îi va determina pe IT-işti să plece din ţară. Sincu, EY: Exact oamenii care produc valoare adăugată sunt pedepsiţi

“În Programul de Guvernare al noului Executiv este prevăzută introducerea unei „Contribuţii de solidaritate”, deci nu un impozit pe venit pentru cei cu venituri peste un anumit plafon lunar. Prin urmare, aceasta va funcţiona ca o taxă suplimentară, pe care în principiu ar trebui să o suporte contribuabilii indiferent de sectorul de activitate, implicit şi IT-iştii care beneficiază în prezent de scutire de la plata impozitului pe venit”, a declarat, pentru Mediafax, Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC România.

Aceasta arată că, în esenţă, asta ar însemna anularea parţială a efectului scutirii angajaţilor din IT implicaţi în producţia de software de la plata impozitului pe venit, ceea ce va afecta atât angajaţii din sector, cât şi companiile de IT, care vor fi nevoite să caute soluţii pe termen scurt pentru a păstra nivelul salariilor nete pe care le oferă angajaţilor, având în vedere şi concurenţa foarte ridicată din domeniu şi posibilitatea ca aceştia să-şi găsească foarte uşor locuri de muncă, fie la alţi jucători din domeniu, fie în altă ţară.

“Suntem de părere că o astfel de măsură poate accentua fenomenul de „brain drain” pentru că impactează cu precădere angajaţii cei mai productivi şi mai înalt calificaţi”, susţine Mitroi.

Aceeaşi opinie o are şi Gabriel Sincu, ‎executive director, Tax at Ernst & Young România. Acesta a declarat, pentru Mediafax, că “IT-iştii care sunt scutiţi de plata impozitului pe venit vor plăti taxa de solidaritate, dacă aceasta va fi introdusă. Exact oamenii care produc valoare adăugată sunt pedepsiţi. Cota unică a fost cel mai bun lucru care s-a putut întâmpla în materie de fiscalitate în România. De aici a început creşterea economică în România. Acum să venim cu poveşti de genul “Hai să-i impozităm pe cei care au fost ajutaţi de stat să se îmbogăţească”, aşa cum spunea prim ministrul şi să omorâm toate lucrurile bune în speranţa unei iluzorii câştiguri suplimentare la bugetul de stat. Însă un rău de felul acesta greu mai poate fi reparat ulterior, în condiţiile în care, de exemplu, IT-iştii vor decide să părăsească ţara ”.

Prim-ministrul Mihai Tudose a afirmat că: „Taxa va fi aplicată persoanelor fizice, persoane care câştigă foarte mult, care beneficiază de o mulţime de lucruri din partea statului şi care înţelegem că funcţionează în toată lumea, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câştige atâţia bani”.

Tudose a precizat că se doreşte introducerea acestei taxe începând cu 2018 şi că, în acest moment, sunt testate mai multe scenarii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici