SEN nu va putea prelua producţia viitoarelor centrale eoliene

Sistemul electroenergetic naţional (SEN) nu va putea să preia volumul ridicat de producţie a centralelor eoliene pentru care Transelectrica a primit solicitări din partea investitorilor, potrivit reprezentanţilor companiei.

60 afișări
Imaginea articolului SEN nu va putea prelua producţia viitoarelor centrale eoliene

SEN nu va putea prelua producţia viitoarelor centrale eoliene (Imagine: Mediafax Foto)

Transelectrica a primit cereri de racordare la reţea a unor centrale eoliene care vor produce în total peste 12.000 MW.

"Să preluăm 12.000 MW este imposibil, ne-ar mai trebui un sistem electroenergetic naţional. Ţări ca SUA sau Germania au 20% energie regenerabilă în vârful de consum. În România se pot integra în sistem 3.000-4.000 MW eolieni", au declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul de planificare reţea din Transelectrica, Dan Preoţescu.

El a adăugat, răspunzând unei întrebări, că circa 75% dintre proiectele de ferme eoliene anunţate nu se vor realizate.

"Putem spune că 75% dintre proiecte nu se vor realiza niciodată. Vor rămâne cei mai serioşi şi cu proiectele aflate în stadii avansate", a spus Preoţescu.

Avizele tehnice pentru racordarea la reţea a centralelor eoliene din Moldova şi Dobrogea însumează 2.000 MW.

În prezent, în România sunt instalaţi doar 7 MW în turbine eoliene.

"În cazul în care factorii politici doresc depăşirea valorilor limită este necesară realizarea de investiţii majore pentru creşterea gradului de flexibilitate a sistemului electroenergetic naţional", conform reprezentanţilor Transelectrica.

Totodată, volumul solicitărilor de acces la reţeaua de distribuţie şi transport la nivelul întregii ţări în prezent depăşeşte 10.000 MW putere instalată, în condiţiile în care vârful de consum în 2007 a fost de circa 9.500 MW.

"Capacitatea reţelelor electrice disponibilă în prezent este suficientă pentru volumul de proiecte care se consideră în mod rezonabil că pot fi realizate pe termen mediu, până în 2013 (...). În structura actuală, sistemul electroenergtic naţional poate integra circa 2.000 MW până în 2013, nivel care poate urca până la aproximativ 3.000 MW până în 2020", potrivit Transelectrica.

Cel mai avansat proiect de construcţie a unor centrale eoliene cu o putere instalată cumulată de 600 MW se află în localitatea Tariverde, între Tulcea şi Constanţa, investiţia putând ajunge la circa 600 milioane euro.

Preoţescu a spus că acest proiect este dezvoltat de firma Tomis Team şi că ar putea fi operaţional în 2009.

"Costul pentru un MW instalat poate fi de un milion de euro, mai mult sau mai puţin", a declarat şeful Direcţiei de strategie, cooperare internaţională şi piaţa de capital din cadrul Transelectrica, Răzvan Purdilă.

Oficialii Transelectrica apreciază că integrarea în sistem a energiei eoliene în condiţii de siguranţă trebuie susţinută şi de modificări ale cadrului legislativ şi a structurii pieţei de energie.

"În cazul în care se vor constata regimuri de funcţionare care pun în pericol siguranţa funcţionării sistemului, Transelectrica îşi rezervă dreptul de a reduce sau chiar de a închide pe perioade limitate producţia de energie regenerabilă care sunt cauza perturbaţiilor", se arată într-un comunicat al Transelectrica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici