Sistemul bancar german, "campion mondial" al investiţiilor riscante

Comisarul european pentru industrie, Günther Verheugen, a criticat sistemul bancar german, calificându-l drept "campion mondial" al investiţiilor financiare cu risc ridicat, potrivit publicaţiei Suddeutsche Zeitung.

220 afișări
Imaginea articolului Sistemul bancar german, "campion mondial" al investiţiilor riscante

Comisarul european pentru industrie, Günther Verheugen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Germania a fost campionul mondial al riscurilor bancare. Nicăieri în lume, nici măcar în America, băncile nu s-au avântat spre riscuri atât de mari, în special băncile regionale", a declarat Verheugen.

El consideră că sistemul legislativ prea permisiv din domeniul bancar a încurajat instituţiile de credit să se orienteze către investiţiile financiare riscante.

"În Germania, legiuitorii au permis să se întâmple lucruri ca acestea. Alte ţări au un sistem mai bun. Spre exemplu, în Italia nu există active toxice", a afirmat comisarul european.

Băncile germane, în special cele regionale, controlate de stat, au fost sever afectate de criza financiară. În aceste condiţii, Comisia Europeană şi guvernul au solicitat instituţiilor de credit regionale să reducă drastic activele toxice pentru a redeveni viabile.

Autorităţile germane a creat o "bancă rea" care să preia active toxice bancare în valoare totală de 230 miliarde de euro. În plus, acest organism ar urma să elaboreze un program de sprijin pentru băncile regionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici