Sondaj: Jumătate dintre antreprenori se plâng de funcţionarea defectuoasă a platformei e-factura

Jumătate dintre antreprenori se plâng de funcţionarea defectuoasă a platformei e-factura, iar peste 60% dintre ei de costurile cu noile obligaţii de conformare, arată un sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

277 afișări
Imaginea articolului Sondaj: Jumătate dintre antreprenori se plâng de funcţionarea defectuoasă a platformei e-factura

Sondaj: Jumătate dintre antreprenori se plâng de funcţionarea defectuoasă a platformei e-factura

La întrebarea „Care sunt principalele două probleme pe care le întâmpinaţi legate de e-factura?”, 62,5% dintre antreprenorii chestionaţi au menţionat creşterea costurilor cu noile obligaţii de conformare pentru e-factură, iar 50,5% s-au plâns de funcţionarea defectuoasă a platformei e-factura gestionată de ANAF. 40,5% dintre respondenţi au spus că operarea dificilă a platformei constituie principala problema în legătură cu e-factura, menţionându-se ca exemple frecvente false erori la încărcarea facturilor, interfaţa platformei care nu este intuitivă şi nu oferă suficiente informaţii pentru utilizarea şi verificarea facilă a facturilor, se arată într-un comunicat al CNIPMMR.

De asemenea, în cadrul răspunsurilor libere se remarcă un număr mare de antreprenori care declară că nu au competenţe digitale/nu ştiu să utilizeze o platformă informatică.

La întrebarea dacă se consideră că e-factura îşi atinge scopul de combatere a evaziunii fiscale, 65,6% dintre antreprenori au răspuns Nu, 18,7% consideră că scopul principal de combatere a evaziunii fiscale este atins parţial, iar 10,2% nu pot aprecia/nu ştiu. Doar 5.5% au răspuns Da.

Fiind întrebaţi „Care este, în opinia dvs. măsura principală necesară pentru reducerea evaziunii fiscale?”, 71,3% au răspuns „Identificarea şi sancţionarea activităţilor economice nefiscalizate”, pe locul 2, cu 11,2%, fiind combaterea şi sancţionarea muncii la negru

Diminuarea impozitării, printre variantele reducerii evaziunii fiscale

De asemenea, în cadrul răspunsurilor libere, antreprenorii consideră că pentru reducerea evaziunii fiscale este necesară o diminuare a impozitării, care conduce la o mai mare conformare voluntară, şi controlul societăţilor care raportează pierderi ani la rând.

Totodată, 44,5% dintre cei chestionaţi au spus că sunt afectaţi şi consideră incorecte dispoziţiile din Codul Fiscal privind impozitarea în situaţia deţinerii în mod direct sau indirect a peste 25% la mai multe microîntreprinderi, iar 4,4% declară că sunt afectaţi, dar consideră corecte noile măsuri.

Doar 6,9% dintre antreprenori declară că activitatea lor nu este afectată de creşterea preţului la combustibil, iar 33,9% au răspuns că majorarea costului RCA are un impact foarte mare asupra afecerii, 25,9% au menţionat un impact mare, rezultând că 59,8% dintre antreprenori sunt afectaţi de creşterea costului RCA.

Sondajul a fost realizat în perioada 26.01-08.02.2024 pe un eşantion de 2818 respondenţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici