Soros: Scăderea yenului japonez s-ar putea transforma într-o avalanşă

Miliardarul George Soros avertizează că planul prezentat de Banca Japoniei pentru stimularea economiei şi combaterea riscului de deflaţie ar putea conduce la deprecierea abruptă a yenului, a cărui scădere s-ar putea transforma într-o avalanşă, transmite Bloomberg.

758 afișări
Imaginea articolului Soros: Scăderea yenului japonez s-ar putea transforma într-o avalanşă

George Soros (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă yenul începe să scadă, ceea ce s-a întâmplat deja, iar locuitorii Japoniei vor începe să îşi dea seama că ar putea continua să coboare şi vor dori să îşi plaseze banii în străinătate, atunci scăderea ar putea semăna mai mult cu o avalanşă", a declarat Soros într-un interviu la CNBC, preluat de Bloomberg.

Bill Gross, care manageriază cel mai mare fond de obligaţiuni din lume la Allianz, a criticat de asemenea planul Băncii Japoniei, apreciind că yenul va trebui să se deprecieze "mult mai mult" pentru ca inflaţia să atingă ţinta stabilită de guvernatorul Haruhiko Kuroda, de 2%.

Kuroda a prezentat joi noul program, care prevede dublarea fondului alocat lunar de Banca Japoniei pentru achiziţia de obligaţiuni din piaţă, la aproximativ 7,5 miliarde yeni (77,8 miliarde de dolari), cu scopul de a aduce inflaţia anuală la 2% în termen de 2 ani.

Yenul s-a depreciat cu 18% în ultimele şase luni pe fondul speculaţiilor din piaţă că banca centrală ar putea derula o nouă injecţie de bani în economie.

Vineri, yenul evoluează indecis în raport cu dolarul, după ce a atins nivelul de 97,19 yeni pe dolar, cel mai mare curs din august 2009.

Kuroda a declarat joi că Banca Japoniei este pregătită să intervină şi mai agresiv dacă va fi necesar.

"Dacă ceea ce fac va declanşa o situaţie, ar putea să nu o poată opri", a afirmat Soros.

Soros Fund Management a câştigat aproape 1 miliard de dolari din noiembrie pariind pe scăderea yenului, a declarat în februarie pentru Bloomberg o sursă apropiată situaţiei.

În 1992, Soros a câştigat 1 miliard de dolari după un pariu de 10 miliarde de dolari că Banca Angliei va fi nevoită să devalorizeze lira sterlină.

Bill Gross consideră că celelalte state dezvoltate vor exercita presiuni asupra Japoniei pentru temperarea ritmului de scădere a yenului, care creşte competitivitatea exporturilor japoneze.

Gross este managerul Total Return Fund, fond cu active de 289 miliarde de dolari în cadrul Pacific Investment Management Co. (Pimco), companie deţinută de grupul german de asigurări Allianz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici