Explicaţia Guvernului după ce Standard & Poor's a revizuit perspectiva României la negativă. Avertismentul transmis de agenţia de rating

Agenţia de rating Standard & Poor's a revizuit perspectiva ratingului României la negativă, menţinând actualele ratinguri - BBB-/A-3.

4160 afișări
Imaginea articolului Explicaţia Guvernului după ce Standard & Poor's a revizuit perspectiva României la negativă. Avertismentul transmis de agenţia de rating

Agenţia de rating Standard & Poor's a revizuit perspectiva României la negativă, menţine ratingul

Agenţia, care avertizează că ratingul ar putea fi redus în următoarele 24 de luni, invocă cheltuielile fostei guvernări, care au determinat actuala guvernare să revizuiască ţintele fiscale pentru 2019 şi 2020, pe fondul încetinirii economiei.

Creşterile de salarii şi pensii vor suplimenta deficitul de cont curent deja substanţial, notează agenţia, dacă dezechilibrele fiscale şi cele externe continuă să se deterioreze şi persistă mai mult decât estimările din prezent, absenţa consolidării fiscale ducând la creşterea datoriei publice şi a celei externe. Lipsa sincronizării politicilor economice duce la o volatilitate crescută a cursului de schimb, cu potenţiale repercusiuni negative asupra bilanţurilor din sectorul public şi privat.

Guvernul a majorat ţintele de deficit bugetar pentru 2019 şi 2020 la 4,3% şi, respectiv, 3,5% din PIB de la 2,8% şi 3,0%. Aceste revizuiri reflectă în mare măsură decizia transparentă a noului guvern al României de rezolva restanţele din bugetul pentru 2019, în timp ce şi-a redus aşteptările de creştere a încasărilor bugetare.

Standard & Poor's apreciază că există motive pentru a pune sub semnul întrebării realismul obiectivelor bugetare revizuite în perioada 2020-2022, prin perspectiva creşterilor de pensii prevăzute pentru următoarea perioadă.

Un alt element invocat de agenţia de rating este anul electoral şi influenţa acestuia asupra economiei.

Având în vedere că deficitul va depăşi probabil plafonul UE de 3% din PIB, este posibil ca România să nu poată evita o procedura a deficitului excesiv (PED) din partea Comisiei Europene. România a mai făcut obiectul unei astfel de proceduri din 2009 până în 2013.

În al treilea rând, o încetinire economică ar afecta veniturile guvernamentale, ceea ce va conduce la alte presiuni bugetare. „În cadrul scenariului nostru macroeconomic de bază, considerăm că creşterea economică rămâne aproape de 3% până în 2022”, notează agenţia.

Cîţu: Decizia Standard&Poor's este urmarea iresponsabilităţii politicii fiscale a fostului Guvern

Standard&Poor's explică foarte clar că schimbarea perspectivei se datorează creşterii nesustenabile a cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, mai clar, urmare a iresponsabilităţii politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani, a declarat miercuri Florin Cîţu, ministrul Finanţelor.

Reacţia ministrului vine după ce agenţia de rating Standard&Poor's a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală şi a revizuit perspectiva de ţară de la stabilă la negativă.

În evaluarea efectuată, agentia de rating recunoaşte consolidarea fiscală prezentată de actualul Guvern pentru 2020, dar trebuie remarcate câteva aspecte care au fost evidenţiate în evaluarea agenţiei de rating.

"În primul rând, agenţia explică foarte clar că schimbarea perspectivei se datorează creşterii nesustenabile a cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, mai clar, urmare a iresponsabilităţii politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani. În al doilea rând, agenţia a luat în considerare programul de consolidare fiscală prezentat de actualul Guvern. În al treilea rând, agenţia a decis să păstreze rating-ul de ţară al României. Iar în al patrulea rând, subliniez că suntem astăzi în această situaţie pentru că Guvernul anterior a ignorat toate avertismentele primite de la agenţia de rating S&P încă din luna februarie anul acesta. Eforturile mele şi ale Ministerului Finanţelor Publice în perioada imediat următoare se vor concentra pe finalizarea elaborării bugetului pentru anul 2020 şi perspectiva 2021-2022, prin care se vor implementa politici ferme de consolidare fiscală pe termen mediu. Sunt sigur că în următoarele luni până şi cei mai sceptici observatori se vor convinge că România a intrat într-o perioadă lungă de politică fiscală responsabilă. Doar persoanele naive sau rău intenţionate pot să afirme că rating-ul de ţară poate fi influenţat după doar o lună de guvernare PNL", a spus Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, conform unui comunicat.

Dancă, după anunţul Standard&Poor's: Nu vorbim de o deteriorare a ratingului

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a susţinut, miercuri, referindu-se la anunţul agenţiei Standard&Poor's, că nu este vorba despre o deteriorare a ratingului, ci de o schimbare de perspectivă ca urmare a situaţiei finanţelor publice cauzată de fosta guvernare.

”Vorbim despre păstrarea ratingului României, nu despre o deteriorare a ratingului. Ceea ce au comunicat analiştii S&P face referire la perspectiva pentru perioada următoare, perspectivă negativă, ca urmare a situaţiei României în ceea ce priveşte finanţele publice, situaţie, evident, care nu este în zona de responsabilitate a noului Guvern, ci pentru care trebuie să răspundă cei care au guvernat şi care au produs aceste dezechilibre”, a declarat Ionel Dancă.

El a ţinut să mai precizeze că în analiza Standard&Poor's este notat că au fost anunţate măsuri de consolidare fiscală pentru anii următori care pot să dea încredere investitorilor că perspectiva se poate îmbunătăţi.

”În momentul de faţă nu avem o deteriorare a ratingului. E o schimbare de perspectivă a ratingului şi în acelaşi timp au fost observate de cei de la Standard&Poor's măsurile actualului Guvern în vederea consolidării măsurilor fiscale şi bugetare”, a mai spus Dancă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici